V Londýně mají samoobslužné půjčovny kol

Londýn - V Londýně jsou ode dneška k dispozici kola v samoobslužných půjčovnách. Projekt spustil londýnský primátor Boris Johnson. Kola se tak mají stát dalším z prostředků veřejné dopravy v britské metropoli. Do projektu se přihlásilo přes 12 000 lidí. Radnice má připravených asi 5 000 bicyklů, podle vedení města by ale neměly nastat problémy s nedostatkem dopravních prostředků, uvedl zpravodajský server BBC.

„Londýňané se probudili do nové éry cyklistiky v hlavním městě,“ prohlásil Johnson při slavnostním spuštění projektu. „Moje křížová výprava s cílem, aby se metropole stala městem s nejvíce cyklisty na světě, výrazně šlápla do pedálů,“ dodal. O klíč, kterým si uživatelé mohou kola odemknout, zatím požádalo 12 450 lidí. Jen polovina klíčů ale zatím byla aktivována. Za klíč zaplatili Londýňané tři libry (asi 90 korun) a sazba za půjčení kola se pohybuje od jedné libry (30 korun) za hodinu po 50 liber (1 500 korun) za den.

Radnice chce později umožnit využívání cyklistických půjčoven i náhodným uživatelům, nebude to však možné dříve než za čtyři týdny.

K dispozici je zatím v Londýně 5 000 kol na 315 místech. Radnice by chtěla během letošního roku přidat do systému cyklistické dopravy dalších tisíc bicyklů a vytvořit celkem 400 jejich půjčoven.

Robustní bicykly, které vyrábí firma z kanadského Québeku, mají životnost 15 let a jsou poměrně usedlého vzhledu, což by prý mimo jiné mělo tlumit zájem zlodějů. Radnice přesto doufá, že kola se stanou jedním ze symbolů Londýna.