Cestujete? Ale co váš pes?

New York – Za jednosměrnou letenku pro domácího mazlíčka se občas platí i 200 dolarů (3700 korun). Přesto však podle průzkumu agentury TripAdvisor loni s sebou vzala své zvířecí společníky na cesty více než polovina majitelů. Čtrnáct procent z nich potom tvrdí, že se jim výlohy za toto cestování vyplatily víc, než kdyby zvířata umístili do útulků. Existuje navíc dostatek hotelů, které proti zvířatům nic nenamítají. Naopak, zaručí, aby se dovolená líbila i nejrůznějším domácím mazlíčkům.

Vaši dovolenou si užije i vaše zvíře

Hotely, které lákají zákazníky na to, že se postarají o domácí zvířata, nabízejí totiž služby jako je hlídání a venčení, kupírování nebo třeba masáž. Váš mazlíček si ale nebude užívat zadarmo, tvrdí Brooke Ferencsik, který se svými dvěma labradory procestoval Novou Anglii. Někde prý za zvíře žádají 25 i 50 dolarů za noc.

Operační ředitelka řetězce rodinných hotelů a restaurací Kimpton, který má v USA 50 podniků, Niki Leondakisová

„V hotelu Alexis v Seattlu jsme měli tučňáky, v denverském Monaku klokana a v newyorském hotelu Muse prasátko. Dáváme do pokojů pamlsky a nabízíme pohlídání. Zvířecí hosty většinou vítá ředitel pro vztahy s domácími miláčky, což je obvykle pes generálního ředitele.“

„Udržujeme úzkostlivou čistotu. Nikdy jsme neměli žádnou stížnost.“

Jak se ale na dovolenou se zvířetem dopravit?

„Zvířata je lepší do letadel nebrat. Jsou tam extrémní teploty, hluk, a proměnlivý tlak. Hlavně pro ta starší je to velký stres,“ tvrdí Ferencsik. Průzkum TripAdvisoru to potvrzuje. Pouze jedno procento totiž označilo leteckou přepravu pro zvířata za nejpříjemnější formu cestování. Leteckou přepravu však se zvířaty využilo 15 procent dotázaných.

Těm, co nechtějí svoje mazlíčky vystavovat takovému stresu, nabízí řešení Alysa Binderová s manželem. Nedokázala se totiž smířit s tím, že jejich teriér Zoey pocestuje v nákladním prostoru, a založili proto společnost Pet Airways, která zvířata přepravuje v klimatizovaných luxusních kabinách.  „Naráz můžeme naložit až 50 zvířat. Na palubě je vždy jeden ošetřovatel. Většinou cestují kočky a psi. Nejmenší tvor, jehož jsme přepravovali, byl krab poustevník,“ říká Alysa. Její aerolinky však zatím působí jenom ve Spojených státech a mají neustále vyprodáno.

Leondakisová, majitelka hotelu, který vítá i zvířata, ale uklidňuje i ty, kteří se rozhodnou nechat miláčka doma a začne se jim stýskat: „Těm, kdo přijedou bez svých zvířat, pošleme do pokoje zlatou rybku.“

Letadlo
Zdroj: ČT24