V Kolíně otevřou historickou Ztracenou uličku

Kolín - V Kolíně se dnes po letech opět otevře pro veřejnost historická Ztracená ulička. Měla by v ní být i takzvaná Zeď přání, která připomene osudy významných kolínských rodáků. Se svými sny se jí budou moci svěřit také současní obyvatelé a návštěvníci Kolína. Součástí akce bude průvod v dobových kostýmech, který v vyrazí v 18:00 z Karlova náměstí a vydá se po místech spjatých se „ztracenými“ osobnostmi, jež kdysi v Kolíně žily, ale o nichž se toho dnes málo ví.

Jednou z takových postav je třeba kolínský autor Josef Popper Linkeus, který později působil v Rakousku. Ve svých spisech se o něm zmínil i zakladatel psychoanalýzy Sigmund Freud.

Cílem projektu není jen obnova uličky, která dříve sloužila některým lidem jako noclehárna či veřejné toalety, ale i připomínka významných, avšak v pamětech mnohých lidí ztracených osobností. Měly by na ně upozorňovat i desky s textem a podobiznou na zdech uličky. Atmosféru originálního zákoutí doplní rovněž dvě historické lampy a lavičky. Při úpravě kolmé přístupové zdi na Ztracenou uličku byla objevena také zazděná kaplička či pec jednoho z domů původní zástavby. Nyní je v plánu její oprava a pak i pátrání po historii této stavby.

Město na obnovu Ztracené uličky v těsném sousedství historických městských hradeb dostalo 200 000 korun z nadace Partnerství pro Kolínsko, kterou financuje automobilka TPCA. Ze svého rozpočtu k tomu přidalo 30 000 korun. V neudržované a zapomenuté části Kolína byl odstraněn nepořádek, náletové křoviny a opraveny historické zdi.