Cesta na Onen svět měří 66 kilometrů

Jižní Čechy – Až na Onen svět Vás zavede nová naučná stezka v jižních Čechách. Končí totiž u stejnojmenné osady a rozhledny u Kovářova na Písecku. Unikátní je nejen svým tajemným cílem, ale i délkou. Začíná u Týna nad Vltavou a měří celých 66 kilometrů. Představuje technické, historické i přírodní zajímavosti tří jihočeských regionů.

Podle Štěpánky Rybníčkové z Obecního úřadu Kovářov prochází stezka krásnou krajinou mimo ruch: „A je to tak do začátku až do konce.“ Na své si přijdou i milovníci tajemna. Začíná-li stezka u vyhlídky na bývalém vltavotýnském popravišti a vede na Onen svět, jinak to ani nejde. „Na každé té infotabuli se nachází nějaká pověst nebo zajímavý příběh. Možná na půl opravdový, napůl možná smyšlený,“ uvedl Karel Hladeček z Místní akční skupiny Vltava a Štěpánka Rybníčková doplnila: „Je tu například pověst o vojákovi z třicetileté války, který zahynul. Ale, myslím, že tady najdete i leccos veselého.“

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Stezka vede údolím řeky Lužnice, po lesních i polních cestách. Jedno z mnoha zastavení je například ve Stádleci, v obci, kterou proslavil vynálezce František Křižík. A také řetězový most, který do výstavby Orlické přehrady spojoval břehy Vltavy v Podolí. „Byli bychom rádi, kdyby to bylo i oživení podnikatelského prostředí u nás,“ ujišťuje starosta Stádlece Milan Kelich (bezp.).

Jen skutečně zdatný turista trasu projde celou za jeden den, terén je hodně členitý. „Tato stezka má výhodu v tom, že na jakémkoli místě je možné na ní nastoupit a vystoupit. Lze ji projet na kole, ale svátečním cyklistům bych to příliš nedoporučoval,“ dodal Karel Hladeček. Stezka využívá tradiční turistické trasy, po cestě je 31 nových stanovišť nebo 26 odpočívadel. Vybudování stezky podpořil program rozvoje venkova a stála téměř tři miliony korun.

Kdo dorazí až na Onen svět je na konci naučné stezky, putování po ní tady ale může i začít.