Slzy na soše Ježíše nejsou zázrak, ale porouchané záchody

Bombaj (Indie) – Tisíce věřících proudily na západní předměstí Bombaje k soše, kde z nohou Ježíše na kříži začaly padat kapky vody. Lidé vodu pili, protože věřili, že jde o zázrak a voda je vyléčí. Jenže indický skeptik si to dovolil popřít. Sanal Edamaruku, předseda Indického racionalistického svazu, zjistil, že na místě prosakují toalety. Varoval proto, aby lidé vodu nepili. Jenže když neuznal, že jde o boží znamení, rozzuřil katolíky a ti ho teď viní z rouhání. Za to mu přitom hrozí i vězení.

„Jde o případ falešného zázraku,“ varoval Edamaruku. „A jakýkoli falešný zázrak má za cíl získat peníze a moc,“ dodal. Jenže to neměl dělat, protože se proti němu okamžitě obrátili katolíci. Rozčílené náboženské skupiny ho obvinily, že šíří „protikatolický jed“. Podaly na něj dokonce žalobu a skeptik by díky tomu mohl skončit i ve vězení. Za rouhání mu podle indických zákonů hrozí až tři roky vězení. 

Sanal Edamaruku:

„Mám pocit, jako by tu exitovaly dvě Indie. Jedna je v jednadvacátém století, pokroková, moderní a vědecká, a ta druhá zůstává v 17. století a táhne nás zpátky do středověku netolerance, předsudků a pověr.“

Edamaruku se ale nebojí, naopak by případný proces bral jako příležitost, jak změnit zákon proti rouhání. Ten „zakazuje úmyslné a zlovolné činy, jejichž cílem je pobouřit náboženské cítění jakéhokoli druhu urážkou náboženství nebo víry“. Edamaruku přitom argumentuje, že takový zákon ohrožuje svobodu projevu. 

Reakce katolíků na jeho odhalení byla podle něj „jako od islámských fundamentalistů“ a přirovnal ji k případu v Bombaji narozeného britského spisovatele Salmana Rushdieho. Jeho kniha Satanské verše z roku 1988 zůstává v Indii zakázaná za údajnou urážku islámu. Letos v lednu Rushdie odvolal svou účast na literárním festivalu v Indii kvůli výhrůžkám smrtí a protestům.