Jihoafrický spor o obscénní obraz se podařilo urovnat

Johannesburg – Johannesburská Goodman Gallery souhlasila, že přestane vystavovat spornou malbu zobrazující prezidenta Jacoba Zumu s odhaleným penisem. Prezidentův vládnoucí Africký národní kongres (ANC) na oplátku slíbil, že zastaví právní kroky, jimiž chtěl dosáhnout odstranění obrazu z galerie i z její internetové stránky. Vyhrocený spor mezi oběma stranami tak nakonec skončil dohodou.

Obraz je součástí výstavy, která chce podle kurátorů „odhalit nedostatek morálky a chamtivost vládnoucí elity“. ANC se chtěl kvůli dílu soudit s tím, že portrét je „zneužitím svobody uměleckého vyjádření“. Zumovi stoupenci na vystavení rozměrné malby reagovali rozhořčením. Během asi dva týdny trvajícího skandálu ji už stihli poničit vandalové, kteří portrét hlavy státu počmárali červenou a černou barvou. V úterý před johannesburskou výstavní síní demonstrovaly stovky přívrženců ANC.

Akrylová malba The Spear (Kopí) od Bretta Murraye je vysoká 1,85 metru a je vyvedená v červené, černé a žluté barvě. Prodala se už mezitím anonymnímu sběrateli v přepočtu za 280 tisíc korun. Obraz někteří přirovnávali k propagačním plakátům sovětské éry a jiní ke kreacím Andyho Warhola. V zemi vyvolal ostrou debatu o hranici mezi právem na důstojnost a svobodou projevu.

ANC už předtím žádal, aby galerie obraz okamžitě odstranila a aby zmizely i odkazy z webu. Zuma se rozčiloval, že jej portrét neuctivě zobrazuje jako sukničkáře a proutníka. „Snaží se zpochybnit mou osobnost v očích spoluobčanů, rodiny a dětí,“ prohlásil prezident.

Sedmdesátiletý Zuma byl šestkrát ženatý a v současné době má čtyři manželky, což jeho příslušnost k národu Zuluů dovoluje. Má jednadvacet dětí. S odkazem na nactiutrhání se s místními médii soudí poměrně často – takových případů je už jedenáct.