Novou americkou hymnu už pan Trololo nenazpívá

Washington/Petrohrad - Pokud by měly mít Spojené státy novou hymnu, většina Američanů by chtěla, aby ji složil Bruce Springsteen. Podle společného průzkumu televize CBS a magazínu Vanity Fair by si tohoto rockera vybralo 22 procent Američanů, zatímco 19 procent by chtělo hymnu od hvězdy country Dolly Partonové a 18 procent od Stevieho Wondera. Americkou hymnou je od roku 1931 píseň The Star-Spangled Banner anglického skladatele Johna Stafforda Smithe se slovy básně Francise Scotta Keye, kterou napsal za války s Británií v roce 1814.

Zemřel „Pan Trololo“ - hvězda YouTube

Zatímco Amerika - byť s nadsázkou - přemýšlí o hymně nové, v ruském Petrohradu zemřel v pondělí po mozkové mrtvici 78letý interpret písně, která kvůli narážkám na americký Divoký západ oněměla a která se rovněž stala jakousi hymnou – i když až po 35 letech od svého natočení a na YouTube, kde ji – v různých verzích - zhlédly miliony lidí. Jméno zpěváka Eduard Chiľ asi dnes už málokomu něco řekne, ale jako „Pana Trololo“ jej znal kdekdo.

Video s Chiľovou vokalizovanou verzí písně Jsem moc rád - vždyť se nakonec vracím domů z roku 1976 je vskutku nezapomenutelné: hlavně pro zpěvákův sovětsky rozesmátý styl, originální zpěv a neopakovatelný jevištní projev. Autorem písně je Arkadij Ostrovskij a hit se z ní stal na webu před dvěma lety – v té době byl Chiľ v podstatě polozapomenutý muzikant, který vzpomínal na sovětskou slávu z 60. a 70. let.

Poněkud kuriózní píseň měla původně i text, ale ten se nesměl zpívat, protože pojednával o kovboji, tedy o americkém nepříteli. Jsou ale i jiné výklady: podle některých prý text nebyl dobrý, podle jiných se nezpíval kvůli sporům mezi autorem a interpretem.