Indové si utahují opasky - ale jak kdo a jak kde

Dillí – Indií v těchto dnech hýbou záchody. Přesněji řečeno luxusní záchody, které si ve svém sídle nechala za velké peníze - a podle veřejnosti naprosto zbytečně - renovovat indická vláda. Lidi rozčílilo především to, že se to stalo jen pár měsíců poté, co kabinet stanovil hranici chudoby hluboko pod globálními standardy a podporu poskytuje menšímu počtu lidí. Ono příslovečné „utahování si opasků“ si tak asi každý v zemi vykládá po svém.

Renovace nóbl záchodů přišla v přepočtu na koruny na milion a čtvrt. Plánovací komise kabinetu se pokusila rozčílenou veřejnost a některé poslance uklidnit vysvětlením, že tři toaletní místnosti mohou posloužit až třiceti lidem najednou. Těžko ale vysvětlit, proč jsou luxusní záchody vybaveny třeba systémem bezpečnostních karet, aby byl přístup omezen jen pro vyvolené, nebo proč jsou na dveřích magnetické zámky a podobné drahé vychytávky, bez nichž by se renovace bývala klidně obešla.

V Indii žije pod hranicí chudoby na 450 milionů lidí - každému z nich musí na den stačit necelých 50 centů (zhruba deset korun). Světová banka přitom stanovila hranici chudoby na dvaapůlkrát tolik. Stanovení nižších standardů pro úroveň chudoby znamená, že v druhé nejlidnatější zemi na světě je oficiálně méně chudých, kteří mají nárok na vládní pomoc.