Zkorumpovaný dětský pořad v Pákistánu

Peníze amerických poplatníků hrají hlavní roli v korupční aféře v Pákistánu. Studio, které vyrábí tamní verzi oblíbeného dětského pořadu Sezamová ulice, údajně zpronevěřilo miliony dolarů od americké vlády. Podpora pákistánské verze Sezamové ulice byla nejspíše využita na splácení starých dluhů studia.

Show, která už přes 40 let baví děti po celém světě se vysílá ve 120 zemích, dalších 25 zemí vytvořilo vlastní verzi pořadu. V České republice je pořad známý spíš jako „Sezame, otevři se“ a zaměřuje se nejen na zábavu, ale i na vzdělávání. Učí abecedu, počítat a nabádá děti taky k ochraně životního prostředí a zdravé výživě.

Právě proto má Sezamová ulice mnoho soukromých i vládních sponzorů. V Pákistánu chtěl Washington zvýšit prostřednictvím pořadu nejen vzdělání a toleranci mezi dětmi, ale i popularitu Ameriky mezi místními dětmi. Teď je ale budoucnost dalších dílů nejasná. Americká ambasáda v Islámábádu stopla financování pákistánského produkčního studia, o němž je přesvědčená, že peníze zneužilo.

Pákistán: korupce v Sezamové ulici (zdroj: ČT24)

Podpora pákistánské verze Sezamové ulice Sim Sim Hamara šla údajně na splácení starých dluhů studia a zadržené platy. Americké novináře navíc překvapilo i složení týmu, protože jde v naprosté většině o členy jedné rodiny. V atmosféře upadajících americko-pákistánských vztahů se korupční aféra s maňásky hned stala terčem amerických humoristů. Podle nich nejde jen o projekt pro děti, ale o klíčový program USA v boji proti terorismu. A proto by podle nich měl pokračovat, přestože hospodaření studia není v pořádku. „Takhle jsme přece našli bin Ládina. Nejdřív jsme se zeptali dětí v Abbottábádu: kdo jsou vaši sousedi? A jeden z nich se do sousedství nehodil,“ glosoval dění humorista Stephen Colbert.