Strom nebo kelímek na kávu se změní v hudební nástroje

Londýn - Milovníci hudby si mnohdy bubnují na kelímek s kávou, knihu nebo sedadlo v autobuse. Bruno Zamborlin teď přišel s projektem, který dokáže všechny předměty proměnit v hudební nástroje. Jeho zařízení se jmenuje Mogees, Zamborlin přišel i s aplikací pro chytré telefony. K tomu, aby si lidé mohli zahrát na jakýkoli neživý předmět, si musí jen namontovat kontaktní mikrofon.

„Software dokáže rozlišit mezi různými gesty. Můžete klepat prsty na dřevěnou desku nebo škrábat po skleněné tabuli a systém všechny pohyby rozezná a spojí je s různými hudebními nástroji,“ řekl vynálezce Mogees Bruno Zamborlin. Na svém projektu spolupracoval z odborníky z Evropského ústavu hudební vědy. Jeho přístroj je založený na piezoelektřině, ta převádí mechanické vibrace na elektrické signály. Program Mogees pak převádí jednotlivé dotyky k různým zvukům - od marimby až po xylofón.

Aplikace by měla být v prodeji koncem letošního roku

Mogees využívá dva typy vytváření zvuku. Ten první simuluje, jak by se zvuk zachycený mikrofonem šířil různými materiály, jako jsou struny, membrány nebo trubice. Druhý zase používá takzvané mozaikování. Uživatel nahraje do zařízení soubor se zvuky, software pak analyzuje signál z kontaktního mikrofonu a z nahraných zvuků pak vybere ty, které jsou těm zachyceným nejpodobnější. „I když jsou dotykové displeje v mnoha ohledech skvělé, omezují uživatele tím, že k sobě poutají uživatelovu pozornost. Stejně ale můžou fungovat i běžné objekty. Já se proto zaměřil na využití skutečných předmětů jako ovladačů pro komunikaci s počítačem,“ vysvětlil vynálezce.

Když Zamborlin nabídl vynález k vyzkoušení lidem v okolí své laboratoře, dočkal se pobavených i hodně udivených reakcí. Na nezájem si ale stěžovat nemohl. „Je to legrace, opravdu legrace. Ale je to samozřejmě divné, protože se dotýkáte předmětů, které znáte z běžného života a nečekáte, že budou najednou zvonit a řinčet,“ dodala obyvatelka Londýna Melody Renouf. Se Zamborliniho vynálezem si možná zanedlouho budete moct zahrát i vy. Aplikace, kterou zvládnou i chytré telefony by měla být v prodeji koncem letošního roku.

Hudební nástroj pro neposedné prsty (zdroj: ČT24)