Čtveřice koní Převalského posílí stádo v mongolském parku Gobi B

Praha – Další čtveřici koní Převalského vyšle pražská zoo v polovině července do mongolského národního parku Gobi B. Zvířata poletí armádním letounem CASA stejně jako loni, převoz bude trvat přibližně 18 hodin. Čtyři mladé klisny mají posílit tamní mongolské stádo, které se významně zeštíhlilo po drastické zimě z let 2009 a 2010. Na rozdíl od prvního transportu čeká letadlo náročné přistání na nezpevněné ploše letiště v severomongolské provincii Bulgan.

Na podzim roku 2009 čítala gobijská populace přes 150 koní, po kruté zimě jich zbylo pouze 49. V současné době tam počet koní pomalu, ale jistě roste. Ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek řekl, že příchod čtyř koní z Evropy představuje důležitý krok pro zdravý rozvoj tamní populace. „Navazujeme na loňský transport, který se fakticky završil až nyní, když na svět přišla dvě hříbata,“ uvedl Bobek.

První čtveřici koní Převalského přepravila zahrada ve spolupráci s armádou do jejich původní domoviny loni v červnu. Projekt má posílit tamní populace zvířat a má úspěch. Loni armádní letoun přepravil do jiné části Mongolska tři klisny a hřebce, dvě klisny už porodily zdravá hříbata. 

Koně Převalského
Zdroj: ČT24

Ve volné přírodě byl kůň Převalského - poslední divoký kůň vůbec - vyhuben před 40 lety. Protože pražská zoo plánuje posílat koně Převalského do jejich domoviny častěji, rozšiřuje v posledních měsících jejich chov. V polovině února se musela smířit s úmrtím týden starého mláděte. Zvířata vhodná pro chov a případný transport zoo sváží i z Evropy, tři klisny přivezla z maďarského národního parku Hortobágy. Další mají být z Německa a Švýcarska. 

Loňský transport byl první z Evropy po šestileté odmlce. Po vlně transportů v 90. letech se kvůli zdražení letecké dopravy, krizi a také stahování starých letounů Antonov, které uměly přistávat v polopoušti, přísun evropských koní Převalského do mongolských stepí zastavil. Loni letoun CASA přistával na normální letištní ploše, od té doby prý vojáci přistání mimo zpevněnou dráhu natrénovali. Loni let trval 17 hodin, pak koně čekal jednadvacet hodin dlouhý převoz polopouští.

Koně poputují do Mongolska (zdroj: ČT24)