Před dovolenou pamatujte na očkování, pojištění i styl oblékání

Praha – Začaly prázdniny a s nimi také doba dovolených. Pojem dovolená si sice většina lidí spojí především s odpočinkem, i na cestu za relaxací je ovšem potřeba se pořádně připravit. Pokud vyrážíte do exotických zemí, je potřeba myslet především na očkování. Hodit se ale může třeba i v zemích EU. Češi v posledních letech znovuobjevují například Bulharsko a právě před cestou tam lékaři naléhavě doporučují očkování proti hepatitidě typu A. Očkování je ovšem jen jednou z celé řady věcí, které byste před cestou na vytouženou dovolenou neměli podcenit.

„Já si myslím, že Češi jezdí dobře vybaveni, byť mezi lidmi cestujícími do zahraničí jsou určité rozdíly,“ soudí prezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Roman Škrabánek. Přesto připouští, že problémy mohou nastat především u seniorů. „Mladší cestovatelé si dostatečně dopředu nastudují a zjistí informace o dané destinaci, kterou hodlají navštívit. U starší generace, u seniorů, tam často tyto informace zjišťovány nejsou,“ podotkl Škrabánek.

Chyb se turisté podle něj dopouštějí hlavně při sjednávání cestovního pojištění. „Ne každý si přesně zjistí, jaký je rozsah pojistného krytí. Je nutné, aby byla pokryta i repatriace,“ uvedl Škrabánek. Turisté si také musí být vědomi toho, že i tzv. evropský zdravotní průkaz, díky kterému mohou čeští dovolenkáři čerpat zdravotní péči i v ostatních zemích unie, má svá omezení.

„V rámci evropského zdravotního průkazu můžete čerpat zdravotní péči ve státech Evropské unie, ale pouze v rozsahu stejném, jakou mají místní obyvatelé. Většinou je velká spoluúčast, nejsou v tom zahrnuty léky a zdravotnické materiály apod. V podstatě můžete zaplatit celou léčbu z vlastních zdrojů,“ upozornila mluvčí České asociace pojišťoven Marcela Kotyrová.

Do Chorvatska letecky? Jedině s pasem

Zvláště při cestách do Chorvatska se pak stává, že turisté vezmou nevhodný cestovní doklad. Chorvatsko sice umožňuje Čechům cestovat do země pouze s občanským průkazem, avšak má to své hranice. „Pokud je využívána letecká přeprava, tak je to přeprava mimo schengenský prostor a pro tento způsob přepravy je potřeba mít cestovní pas,“ podotkl Škrabánek. Jedete-li do Chorvatska autem nebo autobusem, měla by občanka stačit. Ministerstvo vnitra České republiky přesto doporučuje sáhnout raději po pasu.

Cestovní pas
Zdroj: ČT24

Očkování

Před cestou do zahraničí by si cestovatelé měli také ověřit, jaké očkování je do cílové země potřeba. Třeba v případě Egypta lékaři naléhavě doporučují očkování proti žloutence typu A a břišnímu tyfu. Ty ostatně patří k základní výbavě při cestách také do dalších exotických destinací, například do Indie nebo Číny.

Pokud jste se rozhodli strávit svou dovolenou například v Turecku, které v posledních letech patří k oblíbeným cílům českých turistů, ani tady byste neměli zapomenout na doporučená očkování. Očkovat byste se měli nechat proti žloutence A a B a proti vzteklině, která zvláště ve venkovských oblastech země stále představuje velké nebezpečí.

Hana Roháčová, primářka Kliniky infekčních, parazitních a tropických onemocnění

„Výlet do destinací, kde to riziko je vyšší, ať už jsou to státy africké, Indie, Jižní Amerika, tam očkování doporučujeme.“

Pozor na styl oblékání

Pokud vyrazíte na dovolenou do některé z islámských zemí, nabádají odborníci zejména ženy k opatrnosti ve volbě oděvu. Řada hojně navštěvovaných islámských zemí je sice k turistkám tolerantní, přesto by ženy neměly sahat zrovna po velmi krátkých minisukních. To platí mimo jiné i pro turisty vyhledávaný Egypt. „Pravděpodobně by měly dodržovat ne egyptský, ale decentní styl oblékání,“ radí redaktor MF Dnes Pavel Novotný.

Dovolenou můžou znepříjemnit zloději

Již notoricky známou poučkou vztahující se na celou řadu oblíbených destinací je dávat si pozor na zloděje a kapsáře. S tímto varováním se setkáte třeba ve španělské Barceloně i v případě, že vyrazíte například do daleké Asie. „Naprosto nepostradatelné je uložit peníze a pas do náprsního pouzdra, které se koupí v každém obchodě se sportovní výstrojí,“ poradil pro cesty do Asie redaktor časopisu Maxim Ivan Brezina.

Pozor na kapsáře si ale turisté musí dávat také v Latinské Americe. „Spíš se jedná o pouliční krádeže, takže dávat si pozor na autobusových nádražích, kde je hodně lidí. Když je třeba nějaký hlouček místních lidí na ulici, tak je třeba je radši obejít než procházet skrz ně,“ poznamenal cestovatel Martin Mykiska.

Obětí trestné činnosti v cizině se podle ministerstva zahraničí ročně stane asi tisícovka Čechů. Roste ale i počet Čechů, kteří se sami v zahraničí dostanou do vězení. Loni taktéž přesáhl tisícovku.