V mexických hrobkách se pozůstalí cítí jako doma

Sinaloa - Mexičané jsou proslulí uctíváním mrtvých, za což také neváhají utratit nemalé peníze. Hřbitov v mexickém Sinaloa je toho důkazem. Mauzolea, která se tam staví, vyjdou až na miliony korun. Mnozí faraoni by mohli závidět, některé hrobky jsou totiž vybavené i klimatizací nebo plazmovou televizí.

Mauzolea jsou pohřební stavby vilového typu, které se v Mexiku využívají jako hrobky. Ve městě vládnou hlavně drogoví dealeři. A hlavně ti jsou na své poslední cestě oslavováni podobně jako králové v Egyptě.

„Hrobka, kterou momentálně stavíme, má hodnotu asi 30 tisíc dolarů (přes 600 tisíc korun),“ říká stavitel Heriberto Carrasco. Jedna z nejdražších pohřebních staveb vyšla v přepočtu na více než sedm milionů korun. Na movité klientele vydělávají i tamní obchodníci - za jednu větší kytku účtují třeba i 40 tisíc korun.

  • Hřbitov v mexickém Sinaloa zdroj: ČT24
  • Hřbitov v mexickém Sinaloa zdroj: ČT24

Své pohodlí nachází v hrobkách i pozůstalí, jež si mohou na zemřelé zavzpomínat v klimatizované místnosti u televize. Využít mohou i balkony pro venkovní posezení. Některé pozemky mají dokonce i dětská hřiště. Vnitřek je vybaven oblíbenými věcmi zesnulých. Často jsou třeba k vidění fotografie aut, pistolí nebo třeba plechovky oblíbeného pití.

Podle hlídačů návštěvníci většinou z řad drogových dealerů ctí hřbitovní řád. Přesto je podle nich ve vzduchu cítit strach. Občas totiž dojde i na vyřizování si nevyrovnaných účtů drogových kartelů. V několika případech dokonce došlo i na únos celé rodiny.

Reportáž Veroniky Hudečkové (zdroj: ČT24)