Norsko, cesta o jednu roční dobu zpátky

Bergen – Jižní část Norska, to nejsou jen všudypřítomné fjordy, ale i vysoké hory s ledovými jezery a sněhovými poli, která obývají losi i sobi. Jsou to i malebná údolí provrtaná tunely, neuvěřitelně vysoké vodopády, nebo náhorní plošina Hardangervidda s bažinami, prudkými potoky a divokou přírodou. A také historické hanzovní město Bergen, rybářská městečka na březích fjordů a tradiční severská dřevěná architektura, která překvapí travou porostlými střechami.

Vrcholky hor národního parku Jotunheimen, jehož jméno v češtině znamená Pohoří obrů, sahají až do výšky 1 900 metrů. Ale i jeho údolí překvapí drsným horským podnebím, jaké je ve střední Evropě typické pro mnohem vyšší nadmořské výšky. Ve výšce 1 300 metrů nad mořem zůstávají sněhová pole i v letních měsících a pro místní krajinu jsou typické prudké kamenité svahy i zamrzlá jezera. Zasněžené pláně i níže položené svahy porostlé travou a kosodřevinami obývají losi i sobi, které ostatně v Norsku můžete potkat i v obydlených oblastech, značka pozor na soby se stala jedním ze symbolů země.

Dobrou možnost poznat hory Jotunheimenu nabízí například horský hřeben Bessegen tyčící se nad jezerem Gjende. Jedním směrem můžete cestu absolvovat pohodlně loďkou po jezeře a druhým přes horský masiv, čímž si zasloužíte úchvatné výhledy nejen na jezero, ale i na panoramata jotunheimenských hor.

  • NP Jotunheimen zdroj: Kateřina Hubertová http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/38/3789/378863.jpg
  • NP Jotunheimen zdroj: Kateřina Hubertová http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/38/3789/378862.jpg
  • NP Jotunheimen zdroj: Kateřina Hubertová http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/38/3789/378864.jpg
  • NP Jotunheimen zdroj: Kateřina Hubertová http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/38/3789/378887.jpg

Na jihozápadě pohoří Jotunheimen se nachází i nejvyšší vodopád v Norsku, respektive vodopád s nejvyšším volným pádem vody (275 metrů), Vettisfossen. K vodopádu se dostanete po hodině a půl trvající túře kolem několika dalších vodopádů od osady Hjelle u Øvre Årdal, kde si také můžete prohlédnout malé muzeum věnované životu na norském venkově.

Úplně jiný ráz má krajina ve druhém významném norském národním parku Hardangervidda, který tvoří náhorní plošina ve výšce více než tisíc metrů nad mořem. K ní člověk vystoupá prudkými svahy přímo od mořské hladiny stejnojmenného fjordu. Na vrcholu jsou ale kopce spíše nižší a místní krajina se vyznačuje hlavně obrovským množstvím vody, ať už v širokých bažinách, nebo v prudce tekoucích potocích, přes něž často vede jen brod, nebo vratký můstek.

  • Vodopád Vettisfossen zdroj: Kateřina Hubertová
  • Heddal stavkirke zdroj: Kateřina Hubertová

Fjordy jsou pro Norsko snad stejně typické jako sobi. Zařezávají se hluboko do pevniny a nejproslulejší je krásou svých fjordů právě část Norska v okolí Bergenu. Nachází se tu i nejdelší a nejhlubší z norských fjordů Sognefjord, z nějž vychází mnoho ramen, mezi nimi jeden, který se chlubí jiným nej, totiž nejužší Nærøyfjord, místy jen 250 metrů široký a pro svou unikátnost zapsaný na seznam UNESCO.

Další pověstný fjord, druhý nejdelší záliv země Hardangerfjord, začíná u Bergenu a vede až ke stejnojmennému národnímu parku. Na jeho březích najdeme typická rybářská městečka jako například Hardanger s hezkým interaktivním muzeem loďařství. A na jeho hladině pak krom rybářských lodí četné trajekty, které se ale Norové v poslední době snaží nahradit mosty. Nad fjordy tak vznikají obrovské moderní stavby fascinující svou délkou i výškou.

  • Pobřeží jižního Norska zdroj: Kateřina Hubertová http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/38/3788/378773.jpg
  • NP Hardangervidda zdroj: Kateřina Hubertová http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/38/3788/378788.jpg
  • Nærøyfjord zdroj: Kateřina Hubertová http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/38/3788/378770.jpg
  • Pohled z Bessegenu na NP Jotunheimen zdroj: Kateřina Hubertová http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/38/3788/378757.jpg

A s fjordy je spojeno ještě jedno místo, jehož návštěvu oželí málokterý turista přijíždějící do Norska. Útes Preikestolen se tyčí do výšky 600 metrů nad Lysefjordem a pokud má člověk dost odvahy, může si klidně sednout na okraj skály a kochat se panoramatickými výhledy na okolní hory i fjordy.

Norsko ale potěší i milovníky architektury. Skanzeny je země hustě posetá a místní dřevěná architektura je pro Středoevropana neobvyklá, tím spíš, když má střechu porostlou travou. A ze dřeva staví v Norsku i sloupové kostely zvané stavkirke, pozoruhodné nejen svou konstrukcí, ale i bohatou řezbářskou výzdobou s vikingskými motivy, draky a jinými bájnými tvory.

  • Hardangerfjord zdroj: Kateřina Hubertová
  • Prekestolen zdroj: Kateřina Hubertová

Bergen, druhé nevětší, ale nejzajímavější z norských měst, byl odjakživa přístavem, ve středověku pak bylo město součástí hanzy, obchodního spolku měst na pobřeží Severního moře. Z té doby pochází nejvýznamnější bergenská památka, řada dřevěných obchodních domů Bryggen. Zajímavý je i přístav s trhem, kde obchodníci s rybami nabízí pochoutky čerstvě vytažené z moře, ale i s obrovskými rybářskými i nákladními loďmi a trajekty. Ve městě se dochovala i pevnost, přestože za druhé světové války byla poškozena výbuchem německé muniční lodi. A na své si přijdou i milovníci muzeí, v bergenské galerii mohou obdivovat obrazy norského rodáka Edvarda Muncha a ve městě jsou i další muzea zaměřená na některé pro Norsko typické fenomény, ať už jde o muzeum hanzy, nebo loďařství a rybářství.

  • Střechy bergenského starého města zdroj: Kateřina Hubertová http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/38/3788/378751.jpg
  • Hardangerfjord zdroj: Kateřina Hubertová http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/38/3788/378765.jpg
  • Bryggen, historické centrum Bergenu zdroj: Kateřina Hubertová http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/38/3788/378753.jpg
  • Typický norský domeček zdroj: Kateřina Hubertová http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/38/3789/378851.jpg

Norské zvláštnosti:

Výrazným specifikem Norska je počasí. Nejen, že je výrazně chladnější, zároveň je Norsko i poměrně deštivou zemí. To platí především pro horské oblasti, a tak zatímco v horách už několikátý týden prší, může na pobřeží vzdáleném jen pár desítek kilometrů svítit sluníčko.

Dalším překvapením je norská silniční síť. Rychlou jízdu po dálnicích rozhodně čekat nemůžete, na druhou stranu vynalézavost, se kterou si místní stavitelé poradili s těžkým terénem, fascinuje každého návštěvníka země. Není tak neobvyklé, že mnohakilometrový tunel vede přímo na nově dostavěný most, klenoucí se vysoko nad hladinou fjordu.

Norsko sice není ideálním cílem milovníků koupání, na druhou stranu zážitek z koupele na dlouhých písčitých plážích jihonorského pobřeží je rozhodně velice silný.