Česko v hledáčku Rusů a Američanů

Praha - Zahraničních turistů v Česku přibývá. Jen ve druhém čtvrtletí se tu ubytovalo 3,5 milionu turistů, tedy o 1,6 procenta více než před rokem. V hotelech, penzionech a kempech strávili 9,7 milionu nocí, což je meziroční nárůst o 0,2 procenta. Nejvíce turistů je z Německa, přibývá ale i Poláků či Slováků. Česko je také stále oblíbenější destinací Rusů, výrazně přibylo i Američanů.

Hlavním důvodem, proč turisté jezdí do Česka, jsou stále památky. I proto se sem turisté ze západní Evropy příliš nevrací. Chybějí jim tu další atraktivní turistické nabídky a služby. Nejvíce cizinců jezdí z Německa, stále častější jsou ale turisté z východní Evropy. Ti však tolik neutrácejí.

Jakub Hlaváček z agentury Czech tourism

„Když se podíváme na cestovatelské návyky, tak celých 33 procent Rusů se do ČR opakovaně vrací, což je velice příjemné, že sem nepřijedou jen jednou, ale líbí se jim tady a málo Rusů má Českou republiku spojenou s nějakým negativním zážitkem.“

Obchodníci s luxusním zbožím se zaměřují na Číňany, kterých v Česku také neustále přibývá. Jen proti loňsku jejich počet stoupl o osm procent. „Číňan, který byl v Evropě, má vyšší sociální postavení než Číňan, který v Evropě nebyl. Jejich hlavní cíle jsou nakupování,“ tvrdí Jakub Hlaváček, pověřený řízením odboru výzkumů, trendů a inovací z CzechTourism. Průměrný nákup čínského turisty v Česku je téměř 14 tisíc korun. A aby se jim nakupovalo ještě lépe - jsou ve značkových obchodech i čínští prodejci.

V 80. letech ovládali české kempy východní Němci a jejich typická auta. Jízdu za krásami Prahy nejčastěji podnikali Rusové. Po revoluci se americké rodiny hromadně fotily před pražským orlojem a kočí vyhlídkových kočárů se učili anglicky. Přijížděly velké skupiny Italů a později i Britové. „To byla doba, kdy pro ně bylo levnější se jet opít do Česka než zůstat doma,“ komentoval hoteliér Pavel Hlinka. Po roce 2000 turistický ruch upadal. Dnes je situace jiná a turismus se opět zvedá.

Nejvíc turistů nabralo směr léčivé prameny a kraj rybníků

Téměř dvě třetiny zahraničních turistů, kteří přijíždějí do Česka, zůstávají v Praze. Na druhém místě je s velkým odstupem karlovarský region. Z regionálního pohledu se nejvyšší růst počtu přenocování projevil v Jihočeském a právě v Karlovarském kraji, shodně o 8,3 procenta, a naopak největší pokles byl zaznamenán v Olomouckém kraji, o 12,4 procenta.

Turisty lákají hvězdičky

Meziroční růst počtu přenocování zaznamenaly všechny kategorie hotelů s výjimkou jednohvězdičkových, penzionů, turistických ubytoven a kempů. Ze zahraničí přijelo do Česka ve druhém čtvrtletí meziročně o 2,6 procenta turistů více, domácích hostů přijelo do ubytovacích zařízení více o 0,4 procenta.

Pokoje v hotelech a penzionech byly využity ze 46,2 procenta, což bylo o půl procentního bodu více než před rokem. Pětihvězdičkové hotely dosáhly nejvyššího využití pokojů ze všech kategorií hotelů, a to 68 procent, což představovalo zvýšení o 4,5 procentního bodu. Ve čtyřhvězdičkových hotelech se využití pokojů snížilo o 0,3 procentního bodu na 60,2 procenta. Tříhvězdičkovým hotelům klesla obsazenost o 1,4 procentního bodu a naopak ostatním hotelům a penzionům vzrostla o 1,8 procentního bodu.

A nakonec jedno srovnání. Zatímco na dovolenou vyjíždějí Evropani čím dál víc a taky na ní  utrácejí, firmy šetří - počet služebních cest loni klesl skoro o 13 procent.