Prodává se méně zájezdů, pokles postihl zejména Egypt a Řecko

Praha - Cestovní kanceláře letos prodávají v hlavní turistické sezoně méně zájezdů než v loňském roce. Podle statistik jednoho z největších provizních prodejců – agentury Zájezdy.cz – jich ubylo o 1,2 procenta. Mezi nejoblíbenější turistické destinace letošního léta patří Turecko, Bulharsko a Španělsko. Propad zájmu naopak zažívá Egypt a Řecko. Podle viceprezidenta Asociace cestovních kanceláří ČR Jana Papeže může celkový pokles objemu zájezdů v letní sezoně dosáhnout zhruba sedmi procent.

Ve srovnání s loňským rokem poklesl prodej zájezdů na letní sezonu do Řecka o 7,1 procenta. V případě Egypta, který se v poslední době potýká s bezpečnostními problémy, jde o více než třetinový meziroční propad. Konkurenční Invia.cz pokles prodaných zájezdů do této země vyčíslila na 24 procent.

Tržby cestovních kanceláří by se podle Papeže mohly propadnout až o devět procent. Prodává se totiž nejen méně zájezdů, ale jsou navíc v průměru lacinější než v minulém roce.

Letos zkrachovalo už šest cestovek

Menší prodeje zájezdů si vybraly svou daň - už šest cestovních kanceláří letos postihl krach. A dotknul se tak více než patnácti stovek turistů. O tom, zda jsou turisti v tuzemsku dobře ošetřeni před krachem cestovní kanceláře, diskutovali ve Studiu ČT24 zakladatel CK Vítkovice Tours Zdeněk Honek a tajemník Asociace cestovních kanceláří ČR Michal Veber.

Zdeněk Honek a Michal Veber ve Studiu ČT24 (zdroj: ČT24)