Plavkyně se vydala z Kuby na Floridu, žraloků se nebojí

Havana – Vytrvalostní plavkyni Dianě Nyadové je už 62 let, přesto se vydala na 166 kilometrů dlouhou plaveckou trasu z Havany na Floridu, a to bez ochranné klece proti žralokům. Pokud bude úspěšná, stane se prvním člověkem, kterému se to podařilo.

Nyadová, která se tuto trasu snažila přeplavat již čtyřikrát, věří, že tentokrát to určitě vyjde. Poprvé zkoušela přeplavat vzdálenost mezi Kubou a Floridou už v roce 1978, poslední, loňský pokus skončil po čtyřiceti hodinách kvůli nebezpečným medůzám. Celkem by měla plavba trvat 60 hodin.

S vytrvalostním plaváním má Nyadová bohaté zkušenosti, překonala kanál La-Manche a drží i rekord s dálkovou plavbou z Baham na Floridu, při níž uplavala 164 kilometrů. Dnes musí zdolat o dva kilometry více. „Je tu hodně důvodů, proč to dělám. Osobní, sportovní, ale taky ukázat, jak může být člověk činný ve dvaašedesáti,“ uvedla Nyadová.

Před startem Nyadová též vyzvala k usmíření mezi Kubou a Spojenými státy. „Věřím, že po padesáti letech rozdělení velmi brzy přijde den, kdy jako sousedi budeme moct navzájem jezdit a svobodně trávit čas v té druhé zemi,“ řekla plavkyně, která si ale nedělá iluze, že by její cesta měla nějaký politický dopad.

Z Havany na Floridu bez ochranné klece (zdroj: ČT24)