Na shledanou krokodýle, na shledanou kajmane…

Vídeň – Bezvýsledné bylo pátrání hasičů a policistů po krokodýlovi, který v Sachsenburgu v rakouských Korutanech údajně ve středu odpoledne napadl dvě děti. Do rozsáhlé pátrací akce byla nasazena loď i vrtulník. Navzdory tomu, že se je snažili nalákat i na masové návnady, se zvíře do dnešního večera znovu neukázalo.

Jedenáctiletý chlapec a stejně staré děvče se ve středu koupali v řece Drávě, když prý spatřili krokodýla, který jim rozkousal na břehu ležící boty a pak zase odplaval. Vše řekli svým rodičům, a když matka děvčete na břehu řeky objevila podezřelé stopy, zavolala policii.

Odborníci výpověď dětí i nalezené stopy považovali za věrohodné, a proto uzavřeli blízké okolí a jali se zvíře hledat. Podle Helgy Happové, která se krokodýly zabývá, by se mohlo jednat buď o krokodýla bahenního, nebo mladého krokodýla nilského.

Kajmani v Pobřeží slonoviny sežrali kvůli turistům ošetřovatele

Tolik štěstí jako rakouské děti naopak neměl dlouholetý ošetřovatel plazů v hlavním městě Pobřeží slonoviny. Toho roztrhali kajmani, když u nich na žádost turistů pózoval pro fotografie. Šedesátník Toke Dicko se o zvířata přitom staral v místním jezeře 36 let a byl přezdíván „nesporný mistr plazů“. Podle guvernéra zavede metropole bezpečnostní opatření, která by v budoucnu jakýmkoli strašlivým střetům mezi lidmi a krokodýly zabránila.