Režie: Kotěnočkin, výtvarník: Rusakov, morální dohled: ruský stát

Moskva – Nenarušuje náhodou kouřící vlk ve známém ruském seriálu Jen počkej, zajíci! morální vývoj mládeže? Je vůbec možné ukazovat dětem animované dílko v původní necenzurované verzi? Tyto zásadní otázky řeší v těchto dnech mediální skupina TMK-Media s ruskou dolní komorou parlamentu a dalšími státními orgány. Není zatím jasné, jestli bude smět kouřící vlk na obrazovky ruské televize a zda nebude třeba jeho scény s papirosou ze seriálu vystříhat.

„Na to, že vlk je záporná postava, k níž patří zlozvyk, se shodnou zástupci televize i nejvýznamnější moskevská dětská psychiatrička Anna Portnovová. “Nelze zakazovat pohádky a kreslené seriály se zápornými hrdiny. Na Jen počkej, zajíci! jsem vyrostla a nechápu, kvůli čemu by měl být pro děti závadný. Vlk je antihrdina - nikdo se s ním neztotožňuje, je příkladem špatného chování a děti tomu rozumí," sdělila agentuře Interfax.

Seriál Jen počkej, zajíci! je v České republice dobře známý, jeho první díl natočili v Sovětském svazu v roce 1968. V roce 2006 diváci spatřili zatím poslední díl - vlk v něm přestal kouřit, žvýká. Podobnou „nápravou“ prošel i komiksový kovboj Lucky Luke, který z typické cigarety přešel na žužlání stébla trávy, a tvůrci následně dodatečně vyretušovali cigaretu i z obálek starších epizod.