Zaměstnanci Lufthansy půjdou v pátek znovu do stávky

Berlín - Palubní personál největší německé letecké společnosti Lufthansa vstoupí v pátek do stávkových akcí. S vedením firmy se nedohodl na mzdových podmínkách. Odborový svaz UFO zatím přesná místa a načasování jednotlivých akcí neurčil a na své webové stránce sdělil, že o tom hodlá Lufthansu informovat šest hodin předem. Nic proto nevědí ani cestující. Protest může narušit stovky letů, včetně spojení s Českem.

Odbory ve svém sdělení upozornily na to, že spor může trvat velmi dlouho. Odborový svaz zastupuje 18 tisíc letušek a stevardů Lufthansy a jejich mzdová jednání s vedením firmy se táhnou již 13 měsíců. Odbory zejména požadují zvýšení mezd o pět procent. UFO zastupuje asi dvě třetiny palubního personálu Lufthansy a stanovil si za cíl během stávky zastavit všechny linky z letišť, která určí - tedy vnitrostátní, evropské i transkontinentální.

Nicoley Baublies, předseda odborového svazu palubního personálu

„Cílem je zastavit všechny lety z letišť, která určíme. To znamená vnitrostátní, Evropské i transkontinentální. Místa budeme různě měnit, aby vedení nemohlo reagovat a najímat náhradní personál.“    

Stávka přichází v době, kdy Lufthansa uskutečňuje razantní plán snižování nákladů včetně propouštění a zmrazení investic. Ziskovost společnosti ohrožují vysoké ceny pohonných hmot a konkurence nízkonákladových přepravců a aerolinek z Blízkého východu. Členové odborů se vyslovili pro stávku již na počátku srpna, akce však byly odloženy, protože vedení aerolinek pokračovalo v jednáních.

Lufthansa chce rušení letů v případě stávky omezit na minimum

Lufthansa již dříve uvedla, že v případě stávky se bude snažit omezit rušení letů na minimum tím, že bude využívat personál, který není členem odborů, nebo dočasně přeřadí zaměstnance z jiných míst.

Do Prahy má zítra přiletět dvanáct letadel Lufthansy a stejný počet by měl i odletět. Jde o spojení s Mnichovem, Düsseldorfem a Frankfurtem. „V tuto chvíli nebyl ani jeden z letů zrušen. To se ale může změnit v závislosti, co se bude dít s Lufhansou. Proto doporučuji cestujícím, aby byli v kontaktu se svým dopravcem, případně prodejcem letenek nebo sledovali stav na stránkách Letiště Praha,“ informovala mluvčí Letiště Praha Eva Krejčí.

V případě problémů se o kompenzaci nebo náhradní let musejí cestující přihlásit přímo u aerolinky. „Pasažéři, kterým bude kvůli stávce zrušen let, si můžou zdarma změnit letenku na jiný den,“ uvedla Lufthansa.

Palubní personál Lufthansy jde do stávky (zdroj: ČT24)