Promočené dopisy z Indie se našly po půl století

Paříž – Adresáti diplomatické pošty z Indie se po 46 letech konečně dočkají. Na Mont Blancu ve francouzských Alpách totiž našli poštovní pytel z letadla indické společnosti Air India, které se tu v lednu 1966 při své cestě z Bombaje do New Yorku zřítilo. Ze 117 lidí na palubě tehdy nikdo nepřežil.

Jutový pytel zahlédli minulý týden na ledovci turisté. Na jejich popud se na místo vydal horský záchranář Arnaud Christmann společně se svým sousedem. Na Bossonském ledovci se prý kromě pytle povalovala ještě spousta dalších věcí z letadla. „Našli jsme také části kokpitu, botu, kabely, je tam hotové skladiště,“ prohlásil Christmann. Zásilku, která nesla označení „diplomatická pošta“ a „ministerstvo zahraničních věcí“, odevzdali policii v Chamonix. Indické velvyslanectví v Paříži sdělilo, že se bude snažit balík od francouzské strany získat.

„Doufali jsme v diamanty nebo přinejmenším v pár zlatých ingotů. Místo toho máme promočenou poštu a indické noviny,“ zažertoval smutně horský záchranář. „Nestává se často, že by se v horách našlo něco takového - pošta, která bude doručena po 46 letech,“ dodal již vážněji Christmann. Podle něj tam poštovní pytel „seděl“, jako by ho sem někdo postavil.