Na Šumavě žije asi 15 losů, turistka vyfotila tři najednou

Vimperk (Prachaticko) - V Národním parku Šumava žije asi 15 losů evropských. Jejich počet se za posledních dvacet let výrazně nezměnil. Turistce ze středních Čech se v září podařil unikátní snímek - fotoaparátem zachytila hned tři losy najednou.

Alena Raftlová byla na Lipně na dovolené. Na zvíře dosahující výšky až dvou metrů a váhy i více než půl tuny narazila u cesty mezi Novou Pecí a Horní Planou. „Tři losi běželi přes louku, asi 150 až 200 metrů od silnice a pak zaběhli do lesa. Bylo to nádherné. Vůbec by mě nenapadlo, že se mi poštěstí něco takového uvidět,“ uvedla Raftlová.

Podle zoologa NP Šumava Luďka Bufky to byla výjimečná věc. „Vyfotit tři losy ve volné přírodě se nikomu ze zaměstnanců parku nepodařilo,“ řekl. Podle odborníků los žije především v noci, proto jej lidé ve dne téměř nepotkají.

Los je v Česku chráněný a velmi vzácný. Na Šumavě žije v největším počtu, pár kusů se prý ještě vyskytuje v okolí Třeboně.

Losi se hojně vyskytují zejména v severských zemích. Například ve Finsku si na ně řidiči dávají velký pozor. Kvůli srážkám s těmito zvířaty velikosti krávy ročně zahynou desítky řidičů. Běžné jsou v této zemi dopravní značky upozorňující na výskyt losů.

„Los žije v jihočeské části Šumavy mezi Lipnem a rakouskou hranicí. Tam turistů ani stálých obyvatel mnoho není. Navíc tam má velmi příhodné biotopy, kterými jsou podmáčené louky, opuštěné vesnice, které zarůstají měkkými dřevinami, jako jsou vrbičky, a ty mu slouží jako hlavní zdroj potravy,“ vysvětlil referent CHKO Šumava Josef Majer. Podle něj brání zvýšení počtu losů horší životní podmínky a také pytláci. 

Los evropský se původně v Česku vyskytoval. Ale v 15. století byl vyhuben. Podle Majera los představuje indikátor naprosté klidové zóny. „Je to velmi plaché zvíře. Vyhýbá se kontaktu s lidmi a nesnese ve své blízkosti například ani jeleny, kteří pro něj představují konkurenci,“ řekl Majer.

S losem evropským se také mohou setkat návštěvníci Informačního střediska šumavského parku ve Stožci na Prachaticku. Od roku 2009 tu stojí téměř dvoumetrový exponát vycpaného jedince.