Na Floridě jako u Maratonu: Vyhrál a padl mrtev k zemi

Miami – Z vítězství v kuriózní soutěži se 32letý Američan Edward Archbold dlouho neradoval. Krátce poté, co spolykal desítky živých švábů a červů, se mu udělalo špatně a zemřel. Úřady nyní čekají na výsledky pitvy, která má zjistit, co smrt způsobilo. Soutěže pořádané obchodem s plazy v Deerfield Beach asi 60 kilometrů severně od Miami se účastnilo asi 30 soutěžících. Hlavní cenou byla živá krajta.

Archbold krátce po vítězství před obchodem zkolaboval a v nemocnici, kam byl přepraven, už lékaři jen konstatovali smrt. „Cítíme se příšerně,“ řekl novinářům majitel obchodu Ben Siegel, podle nějž Archbold nevypadal před soutěží nemocný. „Zdálo se, že se jenom chce předvést, byl hrozně milý. Byl duší celého toho podniku,“ dodal Siegel.

Žádný jiný z ostatních soutěžících zdravotní problémy neměl. Všichni podepsali předem prohlášení, že „přijímají odpovědnost za účast v této mimořádné a neortodoxní soutěži“. Brouci, které během ní polykali, pocházeli z hmyzích zásob, které jsou bezpečně a v kontrolovaném domácím prostředí pěstovány coby krmení pro plazy.