Drát z ohradníku málem skolil dva jeleny

Vimperk – Kuriózní příběh se odehrál na Šumavě nedaleko Českých Žlebů během letošní jelení říje. Jednomu z jelenů se podařilo namotat si do paroží drát z ohradníku, který nedokázal sundat. Při následujícím souboji s jiným jelenem o přízeň laní ale i kvůli tomuto handicapu prohrál a přišel o život. Jeho sok málem dopadl stejně – zamotal se totiž do protivníkova paroží. Naštěstí mu pomohli lesníci.

Jelena, který se nemohl od svého soka díky drátu dostat, si všiml lesník Miloslav Kos. „Viděl jsem tu neobvyklou scénku asi na 100 metrů. Jeden jelen ležel, druhý nad ním byl skloněný. Bojoval, zápasil, trhal hlavou, ale nikam neutíkal,“ popsal Kos, který zorganizoval jeho záchranu. Jelena uspali a lesníci pak kleštěmi přeštípali dráty. „Po probuzení se jelen pomalu odebral zpátky do lesa. Ještě neměl prokrvené oba běhy, tak zpočátku špatně šel a kulhal,“ přiblížil Kos.

Jelenovi se stal osudným drát z ohradníku
Zdroj: ČT24/NP Šumava

Zážitek podle všeho nenechal na jelenovi – desaterákovi - žádné následky. O několik dní později ho lesníci viděli na říjišti na Kostelní cestě u Stožce. Adam Jirsa ze Správy NP Šumava, který má na starosti jelení zvěř, takový případ nezažil, něco podobného prý zná jen z fotek. „Zhruba před třiceti lety se dva jeleni ve vojenském výcvikovém prostoru Dobrá voda do sebe při říji zaklesli tak nešťastně, že paroží nemohli dostat od sebe a byli oba nalezeni uhynulí,“ uvedl Jirsa.