V Downing Street je dusno

Londýn - Zatímco britský premiér David Cameron a ministr financí George Osborne působí jako přátelští sousedé, jejich kočky se v lásce nemají. Domácí zvířata prominentních obyvatel domů v londýnské Downing Street 10 a 11 se pustila do ostré šarvátky.

Kočky usvědčuje fotografie zveřejněná na twitteru. Osbornova Freya na ní fackuje Cameronova Larryho levou packou. Premiérova mluvčí odmítla incident komentovat s tím, že obě kočky jsou schopny vedle sebe žít. Podle zpravodajského serveru BBC se zdá, že Freya je v sousedském vztahu dominantní a že Larry občas doplatí na svůj nedostatek agresivity.

Ministerský předseda si domů pořídil Larryho loni kvůli tomu, že během jednoho televizního přenosu z Downing Street zachytily kamery v domě potkana. Místo obávaného lovce myší se však z kočky podle britských médií vyklubal lenoch, který většinu dne prospí.

Kocour Larry
Zdroj: ČT24/Getty Images News

Freya je naproti tomu protřelá kočka, která má za sebou dvouletý pobyt na ulici. Osbornovi ji po útěku vrátil až veterinář, který zjistil jméno prominentního majitele z čipu.  

Vrcholní britští politici tradičně obývají Downing Street číslo 10, které náleží ministerskému předsedovi, a 11, kde žije rodina ministra financí.