Zimní sezona ťuká na dveře, v Alpách už se lyžuje

Rakousko/Itálie - Nad prudkým poklesem teplot, které slibují meteorologové na následující dny, si mnou ruce především provozovatelé zimních středisek. Česko čeká o víkendu první větší sněhová nadílka, v alpských zemích se ale již pomalu probouzejí k životu skiareály. V provozu jsou například sjezdovky na rakouských ledovcích, od minulého víkendu se lyžuje ve Švýcarsku, pozítří zahájí sezonu některé italské areály. Jednu z prvních příležitostí strávit prodloužený víkend na lyžích tak mají školáci, kterým právě začaly dvoudenní podzimní prázdniny.

V rakouském Tyrolsku jedou už týden na plný plyn ledovcová střediska jako Kaprun, Pitztal nebo Hintertux, který je otevřen celoročně. „Určitě to stojí za to. Minulý týden napadlo asi 50 centimetrů nového sněhu, podmínky jsou vynikající. Konkrétně na Hintertuxu je v provozu 41 kilometrů upravených sjezdovek,“ pochvaluje si lyžařský instruktor Vladimír Winkler.

Podzimní lyžování tradičně láká do rakouských Alp mnohé Čechy, ceny za skipasy i ubytování jsou momentálně příznivé. „Lyžování trochu zdražilo, jednodenní skipas vyjde na 45 eur, víkendový na 124 eur. Ceny za ubytování a v restauracích zůstávají stejné,“ dodal Winkler. Vyrazit na lyže tedy už mohou také třeba rodiče s dětmi, kterým dnes začaly první prázdniny letošního školního roku. Na další si budou muset počkat téměř dva měsíce, vánoční prázdniny začínají 22. prosince.

Lyžování v Alpách
Zdroj: ČT24/ISIFA

Na zahájení sezony se chystají také střediska v Itálii, zatím ale otevře jen několik vysoko položených areálů. Mezi ně patří například Cervinia v západní oblasti Valle d'Aosta ve švýcarském příhraničí, kde s mezinárodním skipasem můžete využít i vleky na druhé straně hranice, nebo Solda či Val Senales u Bolzana, kde vás lanovky vytáhnou do výše až 3 000 metrů. Ostatní střediska jsou v pohotovosti a jakmile klesnou teploty k nule, začne se s umělým zasněžováním.

Do Itálie si Češi zvykli jezdit spíše až po svátcích, kdy končí hlavní sezona a klesnou ceny jak v hotelích, tak na sjezdovkách. „Ceny skipasů jsou srovnatelné s Rakouskem, ale hotely jsou tady drahé,“ říká spolupracovnice České televize Vědunka Lunardi. Skipasy se podle ní vyplatí kupovat předem na internetu, na zákazníky tam čekají slevy. Za Dolomiti Superski, což je jednotný skipas platný ve 12 lyžařských střediscích jak na vleky, tak na cesty skibusem, zaplatí nyní návštěvníci 40 eur na den, 115 eur na tři dny nebo 215 eur na týden. Během svátků se ceny zvyšují a klesnou opět po 6. lednu, kdy končí vysoká sezona.

Na lyžování v českých horách si budeme muset ještě nějaký ten týden počkat. Předpovědi na víkend sice hlásí mráz a napadnout by mohlo až pět centimetrů sněhu, lyžařská střediska se ale na zahájení provozu zatím nechystají. 

Skiareály zahajují sezonu (zdroj: ČT24)