Hrůza, nebo legrace? Muzeum trapných figurín má na kahánku

Londýn – Neslavný konec zřejmě čeká muzeum voskových figurín v britském Great Yarmouthu. Přitom právě na něj se jako na máloco hodí označení „tak špatné, až je dobré“. Má totiž pověst toho úplně nejhoršího ze všech britských muzeí voskových figurín. Postavy jsou tak špatné a tak nepodobné svým vzorům, že právě to do tohoto nyní již téměř kultovního Louis Tussauds House of Wax láká návštěvníky – už 60 let.

Manželé Peter a Jane Hayesovi, oba osmdesátníci, otevřeli muzeum v roce 1955 a od té doby tu přivítali desetitisíce lidí. Teď zřejmě budou muset kvůli svému zhoršujícímu se zdraví zavřít krám, píše The Daily Mail. „Bude to škoda, byli jsme tu 57 let a chtěli bychom to dotáhnout do 60, ale nenašli jsme nikoho, kdo by po nás pokračoval,“ řekla Jane Hayesová. Peter Hayes chtěl před pěti lety část figurín prodat v aukci. Poté, co si z nich britská média začala dělat legraci, od dražby ustoupil.

Louis Tussauds House of Wax Museum
Zdroj: ISIFA/Albanpix/Rex Features

Manželé přiznávají, že aktuálnost a kvalita řady figurín je velmi sporná. Návštěvníci si ale podle nich nestěžují a stále jich chodí dost. V šedesátých letech prý před muzeem dokonce stály fronty. Lidi přitahuje právě nepovedenost exponátů. Pěti liber vstupného rozhodně nelitují a k jejich zážitku přispívá i ponurá atmosféra, temné místnosti či pavučiny.

Louis Tussauds House of Wax Museum
Zdroj: ISIFA/Albanpix/Rex Features

Z více než 150 figurín jich řada vůbec nepřipomíná své vzory, na dalších se podepsal čas. K vidění je do bronzova opálený Adolf Hitler s obličejem plným bílých fleků, princ William, kterého by nepoznala vlastní máma, nebo britská královna, která vypadá jako obyčejná omšelá stařenka. Z komické řady nevybočuje ani pomačkaný Musssolini nebo upatlaní Richard Burton a Tom Jones. Zkuste na Daily Telegraphu uhodnout, kdo je kdo.