Všechny cesty nevedou do Říma, ale do Londýna

Na otázku, kam vedou všechny cesty, byste asi odpověděli, že do Říma. Proto vás ale zvu na procházku po metropoli Spojeného království Velké Británie a Severního Irska a budu tiše doufat, že na konci naší prohlídky na stejnou otázku odpovíte: „No přece do Londýna.“ Tam si totiž každý přijde na své. Shopaholici užasle bloudí patry světoznámého obchodního domu Harrods, milovníci přírody relaxují na lehátkách v Hyde Parku, historici se prochází po Londýnském Toweru, umělci po čtvrti Camden Town a hodináři po Greenwichi. A kdo by snad holdoval světu čar a kouzel, ať se vydá do filmových studií společnosti Warner Bros. Studios a koupí si kouzelnickou hůlku u Ollivandera, třeba takovou, jakou měl Harry Potter…

Ne náhodou patří Londýn mezi nejnavštěvovanější evropská města na světě. Najdou se v něm totiž všichni – milovníci módy, přírody, gastronomie, duchovního života, historie, literatury nebo umění. Na téměř kruhovém půdorysu o rozloze 1577 kilometrů čtverečních se nachází množství historických budov, muzeí, galerií, parků, obchodů, barů a restaurací.

V Sohu hlady neumřete

Většina místních obyvatel považuje za centrum Londýna oblast zvanou West End. Její součástí je čtvrť Covent Garden, ve které natrefíte na spoustu různých butiků a obchůdků. Člověk si ji ale uchová v paměti především kvůli tamnímu uzavřenému náměstí, na kterém často vystupují pouliční kejklíři. Kdyby vám po nákupech vyhládlo, zamiřte do Soha. Narazíte tu na řadu kaváren, barů a restaurací, navíc v mnohých z nich funguje systém „all u can eat“, což by se do češtiny dalo přeložit jako „jez, co hrdo ráčí“. Za jednotnou cenu, většinou osm až deset liber, můžete jíst třeba celé odpoledne. Cestou od Soha směrem na náměstí Leicester Square můžete potkat filmové hvězdy světových premiér, jejichž snímky se tu často představují.

  • Double-decker autor: Anna Havlovicová, zdroj: ČT24
  • Tower Bridge autor: Anna Havlovicová, zdroj: ČT24

V Harrods je všechno pro všechny a všude…

Na světoznámý obchodní dům Harrods narazíte ve čtvrti Kensington. Jeho motto zní: „Everything for Everyone, Everywhere“ (Všechno pro všechny, všude). Ve více než 300 obchodech nakoupíte jídlo, oblečení, domácí potřeby, nábytek nebo hračky. V Harrods je zkrátka k sehnání prakticky cokoliv. Sídlem monarchy bývala v minulosti čtvrť Westminster. Právě zde se nachází i známá ulice Downing Street, kde číslo popisné deset už od roku 1732 slouží jako bydliště předsedy vlády. Nachází se zde i Domy parlamentu (Houses of Parliament) a Westminsterské opatství (Westminster Abbey).

Do Hyde Parku na lehátko, ale za peníze

Buckinghamský palác (Buckingham Palace) je oficiální residencí anglické královny. Vlajka je tu přítomna vždy, když je její výsost doma, každý den v 11:30 se zde navíc mění stráže. Nedaleká ulice Oxford Street je opět známá pro své nákupní možnosti. Nachází se zde obchodní dům Selfridges nebo Debenhams. Relaxovat můžete v Hyde Parku, který je velký asi 350 akrů. Kromě asi čtyř tisíc stromů se zde nachází centrum jízdy na koních, je tu i možnost půjčit si lodičku a projet se po Temži. K odpočinku mohou posloužit i polohovací lehátka, jsou ale za drobný úplatek.

Být, či nebýt v divadle Globe?

Shakespearovo divadlo Globe (Shakespeare’s Globe Theatre) je věrnou rekonstrukcí divadla z roku 1599, kde autor psal svá nejznámější díla. Součástí divadla, kde se pravidelně hrají Shakespearovy hry je i muzeum věnované jeho životu. Kdybyste se chtěli podívat na korunovační klenoty, zamiřte do londýnského Toweru (Tower of London). Ani chodit kolem nich nemusíte, stačí se postavit na pohybující se pás a občas pootočit hlavou.

„Kamdem?“…do „Camden Town“

Milovníci umění si přijdou na své ve čtvrti s názvem Camden Town. Typické jsou pro ni rozličné designové kamenné ochody a trh s uměleckými předměty, starožitnostmi, nábytkem a módou. Fungují zde ale i trhy s jídlem, právě na nich můžete zaslechnout vyvolávání zlevněných cen jídla v pozdějších odpoledních hodinách. Obchodníci lidem podávají vzorky svých kulinářských výtvorů na špejli od pultu rovnou do úst, aby je měli možnost vyzkoušet, a posléze si je třeba koupit. V takovém případě si mohou lidé sednout na lavičky ve tvaru motorek s výhledem na vodní kanál.

Ani na galerii Tate Modern, která se nachází v samém srdci Londýna, nemohu zapomenout. V několika podlažích jsou zde k vidění díla umělců z celého světa. Obdivovatelé surrealismu se mohou kochat nad obrazy slavných jmen jako Dalí nebo Miró. Oblast Greenwich stojí také za návštěvu. Od centra Londýna je sice trochu dál, v pravidelných intervalech sem ale jezdí po Temži lodě. Právě zde se narodili třeba král Jindřich VIII. nebo královna Alžběta I. Nachází se zde rovněž Královská observatoř, kterou prochází nultý poledník.

Slíbená tečka na závěr – Výlet do školy čar a kouzel

Asi třicet kilometrů od Londýna se rozprostírá komplex studií společnosti Warner Bros.,kde můžete nahlédnout do natáčecích prostor filmů o Harrym Potterovi. Kromě prohlídky nejrůznějších rekvizit a kostýmů se zde dozvíte, jak se v jednotlivých filmech dělaly speciální efekty. Procházka studií trvá asi tři hodiny, je ale bez průvodce, a tak zde můžete strávit libovolné množství času.

Kromě reálných předmětů a místností je zde i velké množství doprovodných obrazovek, které ukazují jednotlivé momenty z filmů nebo z natáčení. Projít se můžete po hlavní bradavické hale, Brumbálově pracovně nebo Příčné ulici. Navštívit můžete Chroptící chýši nebo Ollivanderův obchod s kouzelnickými hůlkami. Konec prohlídky směřuje do obchodu s upomínkovými předměty. Ten je plný košťat, hábitů, čokoládových žabek nebo Bertíkových lentilek.

Vstupné pro dospělého stojí necelých tisíc korun (28 liber), k dispozici je ale i dětská vstupenka nebo rodinné vstupné. Vstupné si musí člověk zařídit předem a v předstihu, na místě už je koupit nelze. V celém komplexu se dá fotografovat. Na místo se návštěvník dostane buď vlakem a speciální kyvadlovou dopravou z nádraží přímo ke studiím, nebo autobusem z centra Londýna, který se platí se spolu se vstupenkou.

Ptám se tedy znovu… Kam vedou všechny cesty?