Charlie Simpson si chtěl vrznout, i kdyby měl zmrznout

Oymyakon (Rusko) - Slavný britský kytarista a zpěvá Charlie Simpson se zapsal do Guinessovy knihy rekordů. Koncertoval totiž na Sibiři, jednom z nejmrazivějších míst na světě, a v takto extrémních podmínkách ještě nikdo před ním nehrál. Na jeho koncertě věru příliš horko nebylo, v sibiřské vesnici Oymyakon totiž hrál při teplotě minus 30 stupňů Celsia. „Tak asi taková je tady zima – drát mi přimrzl k ruce. To je šílený,“ reagoval na podmínky sám Simpson.

Na Sibiř putoval čtyři dny se speciálním týmem. Místo hotelů přespával Simpson u vesničanů, a navíc v místě, kam kdysi Stalin posílal politické vězně. Koncert kvůli silnému mrazu trval pouhých patnáct minut a mezi jednotlivými písničkami Simpson dělal maximálně 30 sekundové přestávky.

Charlie Simpson

„Musím říct, že po druhé písničce jsem vážně uvažoval, že už skončím, prsty mě neskutečně zábly, musel jsem je mít odhalené, abych mohl hrát. Určitě to byl jeden z nejbolestivějších zážitků v životě. Ani jsem nemohl moc zvučit, ale lidé byli shovívaví.“

V Oymyakonu jsou totiž vděční za každé zpestření, nemají tu televizi ani rádio. Pro Simpsona jsou ale extrémní podmínky inspirativní. Už teď přemýšlí o dalším podobném výletě – extrémní mrazy tak brzy chce vyměnit za extrémní vedra. 

Reportáž Onřeje Moravce (zdroj: ČT24)