Kyrgyzská vláda láká: V létě jezero, v zimě hory

Biškek - Ekonomiku středoasijského Kyrgyzstánu hodnotí odborníci jako ospalou a nestabilní. Změnit by to mohla nová kampaň. Země s ní chce přilákat bohaté turisty z Ruska do svého regionu Issyk-Kul. Rusové teď jezdí převážně do Turecka nebo Egypta.

Region Issyk-Kul byl dříve jednou z nejoblíbenějších turistických destinací v zemi. Největším lákadlem bývalo sladkovodní jezero Issyk-Kul obklopené horskými masivy. Teď chce země tradici znovu oživit.

Než se však země dostane na úroveň vyhledávaných turistických destinací, musí podle kritiků ujít ještě hodně dlouhou cestu. „Přípravy podnikatelů, kteří by měli vytvořit pro turisty zázemí, nejsou zatím dobré. Turisti tu musí mít určitou kulturu - od vzhledu po exteriér a zákaznický servis. Nic takového tu zatím neexistuje. To se musíme naučit, protože peníze od turistů potřebujeme,“ dokládá specialista v oblasti cestovního ruchu Torobek Kamchybekov.

Ruští turisté si ale začínají cestu do zdejšího regionu už teď postupně hledat, nevadí jim ani zastaralá sovětská infrastruktura. „Chci, aby sem jezdilo víc Rusů. Ne každý ale o tomhle místě ví. Místo toho vyhledávají třeba Turecko nebo Egypt, ale tady je to podle mě mnohem lepší - čistá voda s blahodárnými účinky, jezera, hory. Lidé si sem jezdí léčit hlavně plicní onemocnění nebo svalové problémy,“ říká ruská turistka Olga Rodchenko.

Issyk-Kul (zdroj: ČT24)

Mnoho turistů z Ruska se přitom shoduje na tom, že zemi chybí dobrá marketingová kampaň. Kvůli nedostatku informací některé cestovní kanceláře Kyrgyzstán do svých nabídek zařazují jen minimálně nebo vůbec. 

Kyrgyzstán: Nejezděte do Alp, máme taky pěkné hory

Kyrgyzská vláda současně doufá, že namísto do Alp bude lákat turisty do místních hor. Země se pomalu stává významnou asijskou destinací, zaměřenou právě na zimní sporty. Navíc k tomu má dobré podmínky. Naprostá většina území totiž leží v nadmořské výšce nad tisíc metrů a skoro polovina je dokonce výše než 3 000 metrů nad mořem.

Zimní sporty v Kyrgyzstánu
Zdroj: ČT24/kapriz.kg

Region Issyk-Kul je pro zimní sporty ideální. Nachází se 450 kilometrů od hlavního města Biškeku a 2 300 metrů nad zemí. A to vše v zemi, kde v zimě klesá teplota i přes minus 40 stupňů pod nulou. 

Stát nevybral na daních z turismu skoro nic

V roce 2012 přijelo do regionu Issyk-Kul celkem 1,1 milionu turistů. To mu přineslo něco mezi 300 a 400 miliony dolary. Stát ale vybral na daních prý jen okolo jednoho procenta z této částky a vydělávat by chtěl více.

Djoomart Otorbaev, místopředseda kyrgyzské vlády

„Loni jsme například zrušili vízovou povinnost pro 44 zemí. Počet turistů z nich se zněkolikanásobil. Chceme více vzdušné dopravy a celkově zlepšit podmínky, a daří se nám to.“ 

V Kyrgyzstánu žije 5,5 milionu lidí. Velká část z nich se spoléhá na peníze ze zahraničí. Například od příbuzných, kteří odjeli vydělávat jinam. Kyrgyzstán totiž patří k nejméně ekonomicky rozvinutým státům bývalého Sovětského svazu.