Prezidentské dary: neodmítat, používat, archivovat

Praha – Dary, které prezident Václav Klaus i jeho předchůdci dostali během svých zahraničních návštěv, se na Hradě rozhodně neukládají do skříně nebo do skladiště. Naopak, běžně se tu používají, nebo slouží jako dekorace reprezentačních prostor. A podobný osud čeká i dary, které naopak český prezident věnuje svým návštěvám. Nejčastěji to přitom je české sklo, porcelán nebo umělecké předměty.

Příkladem takového daru, po němž prezident i pracovníci Pražského hradu běžně chodí, je koberec, který daroval íránský šách Muhamad Pahlaví Edvardu Benešovi. „Ten koberec tvoří výzdobu trůnního sálu prvního patra Nového královského paláce. Je to velmi vzácný koberec,“ říká ředitel hradního protokolu Jindřich Forejt.

Běžně interiéry Hradu zdobí i jeden z novějších darů, který spojuje dvě osobnosti, které v současnosti opouští svůj úřad. Mozaiku představující patrona české země svatého Václava daroval prezidentu Klausovi v roce 2009 papež Benedikt XVI.

Ne všechny dary je možné na Pražském hradě vystavit, prezidentská kancelář ale všechny pečlivě eviduje, a tak je možné je kdykoli dohledat a využít. „Pochopitelně, existuje seznam takových darů, to je všechno otázka nějaké katalogizace a přístupu k němu. Rozhodně se nestane, aby nějaký dar byl dán třeba stranou nebo zapomnělo se na něj,“ ujistil Forejt.

A jaké dary dává český prezident?

Předměty, kterými český prezident obdarovává své zahraniční protějšky, většinou reprezentují českou výrobu a české firmy. „Je to sklo, porcelán, ať už ten klasický nebo s různými prvky. Dále jsou to české granáty, ale třeba i odlitek sochy lva, který stojí na Prašném mostě,“ upřesnil šéf hradního protokolu.

Prezidentské dary: kobec, mozaika nebo sklo (zdroj: ČT24)

Předání přitom nefunguje tak, že by prezident vzal etuii s darem a dal ji do ruky své návštěvě. Dary jsou otevřené a vyložené, oba páry se u nich zastaví, krátce pohovoří a dar přijmou. „Já jsem nezažil nikdy reakci, že by někdo dar odmítal, nebo že by ho vracel, to v žádném případě,“ upozornil Forejt.