OBRAZEM: Saúdská Arábie předvádí své skvosty

Rijád - Saúdská Arábie už se nechce spoléhat jen na své černé zlato, které je zatím hlavním motorem tamní ekonomiky. Země se chce nyní zaměřit na cestovní ruch. Ten by do roku 2020 mohl zaměstnávat téměř dva miliony lidí, tedy vůbec nejvíc ze všech odvětví tamního hospodářství.

Saúdská Arábie mění své priority. Do roku 2030 by se totiž z největšího světového vývozce ropy mohla proměnit v čistého importéra. S předstihem už proto hledá, jak příjmy nahradit. A spoléhá se právě na turismus, který zatím uspokojivě roste. „V hlavním městě Rijádu vyrostly od roku 2008 dosud celkem čtyři tisíce hotelových pokojů. A trh jich potřebuje ještě víc,“ konstatoval odborník hotelového průmyslu Majdi al Aghbhash. 

Návštěvníky teď země láká na veletrhu cestovního ruchu, kde ukazuje, že má co nabídnout ve všech koutech země. „Náš region je plný turistických lákadel. A to opravdu všech druhů, nabízíme třeba různé typy medu,“ poznamenal jeden z návštěvníků z regionu Asir. 

V roce 2011 přijelo do Saúdské Arábie 670 tisíc návštěvníků, což je meziroční nárůst skoro o 40 tisíc. Turismus už teď zemi vydělává 15 miliard amerických dolarů ročně - tedy zhruba třikrát víc než v Česku. 

Arábie ale doufá, že bude dál stoupat. Podporu hledá i u spřátelených zemí. Třeba s Marokem teď budou podporovat i tradiční výrobky. „Musíme spolupracovat. Budeme se spolu soustředit na oblast odborného vzdělávání pro řemeslníky,“ řekl marocký ministr pro řemeslo Abdulssamad Qaiouh. 

Ropa by Saúdské Arábii brzy nemusela stačit i proto, že polovina elektřiny v celém království se vyrábí právě z ní. Saúdové teď spalují čtvrtinu vlastní ropné produkce a v přepočtu barelů na hlavu jsou před všemi ostatními rozvinutými ekonomikami.

Saúdská Arábie se chce zaměřit na cestovní ruch (zdroj: ČT24)