Gorila Moja přivedla ve Španělsku na svět první mládě

Cabárceno – Gorila Moja, první narozené mládě v pražské zoo, se sama stala matkou. Kolem desáté hodiny dopoledne přivedla na svět mládě. Oba jsou podle ošetřovatelů v pořádku. Již hodinu po porodu se mládě samo sápalo k bradavkám a začalo pít mléko. Podle odhadu ošetřovatelů by mělo vážit 1,5 kilogramu, což je u novorozených goril běžná váha.

„Vše v pořádku, Moja se o mládě dokáže starat,“ uvedl ředitel pražské zoo Miroslav Bobek. „Moja mládě ukrývá pod rukou, a tak nikdo zatím neví, zda jde o samce, nebo samici. Vývoj v prvních hodinách po porodu však ukazuje, že život v přirozené skupině v Praze Moju naučil vše, co jako matka potřebuje,“ konstatoval také kurátor primátů pražské zoo Vít Lukáš.

Moja se narodila v roce 2004 samici Kijivu a ihned se stala miláčkem pražské zoo. V sedmi letech musela svou gorilí rodinu opustit, aby sama mohla založit svou vlastní. Odcestovala do španělského parku Cabárceno, kde na ni čekal samec Nicky. V novém prostředí si zvykla velmi brzy a již v březnu 2012 se s ní Nicky začal pářit. Zprávy o těhotenství Moji se objevily v září.

Zoo Praha chová gorily od roku 1963, jejich množení je ale v zajetí obtížné. V květnu 2007 se zde narodil sameček Tatu, v dubnu 2010 sameček Kiburi a loni v prosinci další sameček Nuru. Mládě porodila v prosinci 2010 i samice Bikira, ta ale svého potomka nepřijala, a Tano tak putoval do gorilí školky v německém Stuttgartu. Dvakrát rodila také samice Kamba, mláďata ale při porodu vždy zemřela.