Cukroví je drahé i pro Brity. Pečou si vlastní

Londýn - Lidé v celé Evropě obrací každou korunu a přestávají si dopřávat třeba sladkosti v cukrárnách. Dort nebo zákusek si raději upečou doma. Například v Británii se za posledních pět let obliba domácího pečení zvedla o víc než polovinu. Podle studie Mintel utratí Britové za domácí pečení v přepočtu víc než dvě a půl miliardy korun.

Skoro čtvrtina Britů peče alespoň jednou týdně, jeden z dvaceti pak každý den. Někteří ale svému koníčku propadli naplno a začali podnikat. „Současným trendem jsou stále cupcakes - tedy malé dortíky s krémem navrchu. Myslíme si, že zmenšování je taky důsledek recese. Podnikatelé zmenšují porce a důraz kladou na zdobnost,“ řekla Julie Askewová z Cake Craft & Decoration Monthly.

Inspiraci mohou tvůrci pochutin najít třeba na mezinárodní výstavě dortů. Letošní 19. ročník ukázal, jak moc je domácí pečení v Británii oblíbené. Když výstava v roce 1994 vznikla, chodilo na ni zprvu kolem šesti tisíc lidí. Letos na třídenní cukrářský svátek dorazilo asi 25 tisíc návštěvníků. Za nárůstem stojí především obliba televizních pořadů o vaření.

Britové si čím dál tím raději pečou vlastní cukroví (zdroj: ČT24)

„Zapněte si televizi a uvidíte, kolik je programů o pečení - je to teď prostě 'in'. Některé programy mají miliony diváků a inspirují lidi po celém světě. I my z toho pořadu čerpáme, chceme jít pořád dál a dál a péct náročnější a úžasnější věci,“ tvrdí organizátor výstavy Andrew Morton.

Kromě luxusních i opravdu extravagantních dortů tu ale především milovníci pečení shání nejnovější nástroje a nádobí potřebné k jejich výrobě. Výběr je velký. Nabízí je totiž celkem 80 stánků.