Tajemné panství rodu Baskervilů je k mání

Londýn – Snad každý četl detektivní román Pes baskervilský z pera Arthura Conana Doyla. Legendární baskervilské panství je nyní na prodej. Obdivovatelé detektiva Sherlocka Holmese tak mají šanci vlastnit dům, který inspiroval jeden z nejoblíbenějších příběhů. Cena ale není nízká – panství stojí 4,5 milionu dolarů (přes 91 milionů korun).

Panství Baskervilů je stále zahaleno tajemnou atmosférou. Chladné a větrné počasí okolních blat celkový dojem ještě umocňuje. Vytí legendráního psa už ale slyšet není. „Ten příběh má skvělou atmosféru hlavně díky jeho umístění. Tím je právě vzdálené panství mezi blaty,“ konstatoval expert na Sherlocka Holmese Roy Upton Holder. 

O panství je velký zájem

„Lidé mají pocit, že když ten zámek bude jejich, budou vlastnit i jeho minulost. Původ baskervilského rodu se datuje do roku 1066,“ podotkl realitní agent Michael Rylandse. Většina pokojů přitom zůstala i po tolika letech stále stejná jako na historických fotografiích. Jediné, co se změnilo, je zavedení elektřiny, plastová okna a některé moderní spotřebiče.

„V Británii existuje spousta nemovitostí, které přitahují lidi svou historií. Baskervilský příběh je ale jeden z nejpopulárnějších. Lidi ho stále milují, a tím ho drží naživu i přes jeho stáří,“ řekl Rylandse. 

Spisovatel prý na panství sám žil

Současný majitel - podnikatel David Hodby - koupil Baskervilské panství v roce 1980 a předělal ho na luxusní hotel. „Potomci bývalých zaměstnanců tady na panství říkali, že tu Conan Doyle chvíli žil, bavil se s členy rodiny a chodil s nimi na hony. Choval se jako rodinný přítel. Poprosil je i o svolení, jestli by mohl použít jméno jejich rodu a jeho historii ve své knize,“ poznamenal Hodby. 

Arthur Conan Doyle
Zdroj: ČT24

Podle něj se nejvíce přijíždějí ubytovat a nasát atmosféru místa právě fanoušci Sherlocka Holmese. Jeden z nich by se tak mohl stát novým majitelem panství.

Legendární panství z románu Pes Baskervilský je na prodej (zdroj: ČT24)