Třetina Čechů si letní dovolenou užívá stále ve stejné zemi

Praha - Skoro třetina Čechů se vrací na dovolenou do stejné země. Mění ale lokality nebo hotely. Nejoblíbenější destinací je Chorvatsko, Itálie a Řecko. Průměrně tam tráví 8,7 dne, ještě loni to bylo 9 dní. Ovšem nejen Češi, ale i Evropané si zkracují dovolenou. Nejméně dní odpočinku si dopřejí Ukrajinci. Naopak Italové a Španělé si užívají skoro 12 dní.

Na 35 procent Čechů se při své letní dovolené vrací do stejné země, jak vyplývá z průzkumu ERV Evropské pojišťovny, který zpracovala agentura NMS Market Reserch. Aby se od sebe dovolené alespoň trochu lišily, jen minimum Čechů se vrací do stejných lokalit či stejných hotelů. 

Po mnoho let sedí na pomyslném turistickém trůnu Chorvatsko, kam se Češi na své zahraniční dovolené opakovaně vrací (31 procent). Dalšími oblíbenými destinacemi jsou Itálie (14 procent), Řecko (devět procent) a Slovensko (osm procent).

  • Chorvatsko autor: Carsten Koall, zdroj: Isifa/Getty Images
  • Řecko zdroj: Visit Greece, Facebook

Více než třetina Čechů (35 procent) se při cestování snaží navštěvovat různé země. „To se týká zejména lidí mladších 50 let, kteří spíše než s cestovní kanceláří jezdí na vlastní pěst,“ dodal manažer marketingu pojišťovny Vlastimil Divoký.

Téměř třetina lidí (31 procent) odpověděla, že na dovolenou do zahraničí nejezdí vůbec, raději zůstanou v Česku. U starší generace nad 50 let je to 42 procent respondentů. Stále přitom platí, že Češi vyrazí do zahraničí v průměru jednou za dva roky.

Pořadí oblíbenosti: Chorvatsko, Itálie, Řecko

V celkových číslech je jasnou jedničkou mezi nejnavštěvovanějšími zeměmi pro Čechy Chorvatsko (820 000 lidí), na druhém místě je Itálie (přes 500 000), bronz má Řecko (300 000). To ovšem dotahuje Turecko, pro letošní rok se očekává, že ho navštíví až čtvrt milionu Čechů. Obrovský růst hlásí proti loňsku Egypt a více než dvojnásobně vzrostl zájem o Bulharsko.

„U Egypta je to dáno především zklidněním politické situace a příznivými cenami. Ceny jsou hlavním lákadlem i pro Bulharsko, navíc tamní služby v cestovním ruchu procházejí značnou modernizací,“ vysvětlil Divoký.

Obyvatelé Evropské unie vyrážejí v létě nejčastěji do Španělska, Itálie a Francie. Nejméně polovina Evropanů (53 procent) si rezervuje dovolenou přes internet.