Bez jištění půl kilometru nad kaňonem: Nik Wallenda to dokázal

Little Colorado River (USA) - Americký provazochodec Nik Wallenda úspěšně přešel bez jištění nad částí Velkého kaňonu v Arizoně. Bez jištění zdolal na pět centimetrů širokém laně 457 metrů ve výšce skoro půl kilometru nad dnem kaňonu. Pomocníkem mu byla pouze dvacetikilogramová tyč v ruce na vyrovnání rovnováhy. Situaci komplikoval silný vítr, který lano několikrát nebezpečně rozhýbal.

Odvážný provazochodcův kousek, který trval necelých 23 minut, vysílala živě řada televizních stanic. Prakticky během celé chůze po laně bylo slyšet, jak se Wallenda modlí. Když dorazil do cíle, políbil zem. „Ani si nedokážete představit, jak mě bolí ruce,“ řekl s tím, že nejvíce ho vyčerpávala nutnost maximálního soustředění. Zároveň si ale liboval, že tam seshora byl úchvatný výhled. „Splnil se mi sen. Tímhle se moje rodina zabývá 200 let, takže je to součást mého odkazu,“ prohlásil.

Wallenda překonal Velký kaňon ve výšce 457,2 metru, což je více, než měří Empire State Building. Jedná se o nejvyšší přechod, který kdy uskutečnil. „Grand Canyon jsem navštívil ještě jako dítě. O přechodu po laně nad takto nádherným místem sním, co moje paměť sahá,“ uvedl 34letý provazochodec, který pochází ze sedmé generace slavné rodiny „Létajících Wallendů“. „Jsem nesmírně vděčný kmeni Navahů, že jsem si díky nim mohl splnit sen, a kanálu Discovery, že věřil v moje schopnosti.“

Chůzí bez jištění Wallenda také vzdal hold svému pradědečkovi – slavnému Karlu Wallendovi – který zemřel po pádu z visutého lana v Portoriku v roce 1978.

Přechod nad Grand Canyonem je Wallendovým osmým světovým rekordem; jedním z nich byl i přechod Niagarských vodopádů z USA do Kanady v roce 2012. V současné době plánuje další významný počin - natažení provazochodeckého lana mezi Empire State Building a Chrysler Building.