Do Chorvatska maďarskou cestou - bez front, ale po horší silnici

Praha/Makarská - Chystáte se do Chorvatska? Pokud před sezonou zvolíte takzvanou maďarskou cestu, nemusíte se obávat žádných závažnějších komplikací. Trasu, kterou volí turisté proto, aby se vyhnuli například kolonám kolem Vídně a poplatkům za slovinské mýtné, teď projel i štáb České televize - z Prahy na Makarskou. Poplatky za dálnice se vejdou v přepočtu do tisícovky.

Z deštivého Česka do slunného Chorvatska. Když se nestane na D1 nehoda, za necelé tři hodiny už hledáme eura na slovenskou dálnici. Slovenská známka patří na čelní sklo doprava nahoru. Po projetí kousku území našeho východního souseda se dostaneme do Maďarska.

Zde je občas nutná trpělivost. Zhruba ve třetině cesty Maďarskem se kvalita silnic postupně zhoršuje a přibývá omezení rychlosti. Zdejší kilometry ubíhají pomalu a asfalt je vždy chvíli dobrý, chvíli horší.

Hned za maďarsko-slovinskou hranicí je potřeba na prvním kruhovém objezdu minout první výjezd, modře značenou Lendavu, a vydat se až tím druhým, se stejným názvem, ale žlutě zbarveným. Tím se vyhýbáme drahé a krátké dálnici. Ze Slovinska jsme za deset minut pryč.

Přicházejí chorvatské dálnice, které svou kvalitou svádějí k mnohem vyšší rychlosti, než je povolených 130. Zdejších půl tisíce kilometrů je příjemné svezení. Výraznou novinkou letošní turistické sezony je otevření tunelu Svatého Ilijy, čtvrtého nejdelšího v Chorvatsku.

Cíl: Zhruba 1 150 kilometrů a zhruba 14 hodin za volantem.

Cesta do Chorvatska přes Maďarsko (zdroj: ČT24)