MZV k Egyptu: Na sever raději nejezděte, v letoviscích je klid

Praha - Ministerstvo zahraničí nedoporučuje Čechům cestovat do severní části Egypta včetně města Taba. Pokud se tam i přesto vydají, měli by zvážit cesty mimo letoviska. U Rudého moře je zatím bezpečno. Lidé by ale měli být opatrní a vyhýbat se veřejným shromážděním. Ministerstvo situaci sleduje. Doporučení zveřejňuje na svých webových stránkách. V Egyptě jsou nyní tisíce Čechů.

Čeští diplomaté jsou v kontaktu s cestovními kancelářemi

„Věděli jsme, že se chystá velké povstání lidu. Letovisko je ale snadné izolovat. S turisty probíráme, co se děje,“ řekla Alexandra Janoušková, delegátka CK Fischer v Šarm aš-Šajchu. Podle delegátky není v letoviscích znát, že v zemi proběhl převrat. „Zdejší Egypťané se to snaží řešit bez účasti turistů, lidé si užívají sluníčka a moře a myslím, že jsou naprosto spokojení,“ podotkla Janoušková. Výlety do velkých měst, jako třeba do Káhiry, byly raději zrušeny. Podle delegátky je také vidět na ulicích více bezpečnostních složek. Policie například kontroluje doklady řidičů, kteří do Šarm aš-Šajchu míří. Hlídají také úřady nebo banky.

Mluvčí ministerstva Johana Grohová uvedla, že v Egyptě je nyní 5 tisíc českých turistů. Podle delegátů jsou v naprostém bezpečí, daleko od centra nepokojů. V Káhiře je pak 45 českých občanů a zhruba stejné množství krajanských rodin. „Vyzýváme turisty, aby dbali zvýšené opatrnosti a zcela se vyhýbali veřejným shromážděním kdekoliv,“ konstatovala Grohová.

Střety mezi odpůrci a zastánci sesazeného prezidenta Mursího si zatím vyžádaly v různých částech země v posledních dnech desítky mrtvých a mnoho zraněných. Diplomacie bude proto svá doporučení případně upřesňovat podle dalšího vývoje a podle informací českého velvyslanectví v Egyptě.

  • Ministerstvo zahraničních věcí ČR všechny projevy násilí, ke kterým došlo během demonstrací, zvláště vůči ženám, rozhodně odsuzuje, vyjadřuje hlubokou solidaritu rodinám obětí a věří, že egyptské bezpečnostní složky přijmou účinná opatření k ochraně obyvatelstva
  • K obnovení demokratického procesu a důvěry v právní stát v Egyptě je podle ministerstva nezbytné uspořádání svobodných voleb a obnovení institucí za co nejširší účasti občanské společnosti.
  • Také budoucí ministr zahraničí úřednické vlády Jan Kohout doufá, že „zcela mimořádná“ událost v Egyptě povede ke stabilitě, která umožní rychlý postup k obnově demokratického fungování institucí.
Turisté v Egyptě
Zdroj: ČTK/AP/Hassan Ammar
  • V případě individuální turistiky MZV doporučuje využít registraci v dobrovolné databázi cestovatelů DROZD na webových stránkách MZV v kapitole „Cestujeme“ a sledovat webové stránky velvyslanectví ČR v Káhiře, kapitolu „Víza a konzulární informace“.

Občané, kteří se ocitnou ve vážném ohrožení, se mohou v mimo pracovní dobu obrátit na Konzulární oddělení Zastupitelského úřadu ČR v Káhiře (+20) 0122 742 7513.

V současnosti ministerstvo zahraničí varuje hlavně před cestami do severní části Sinajského poloostrova. Při pobytu v turistických oblastech v jižní části Sinajského poloostrova pak doporučuje zvážit jakékoliv cesty mimo letoviska - zejména v případech individuální turistiky a cest v noci.

„Pokud lidé cestují do letovisek a chystají se trávit svou dovolenou v resortech a na plážích, pak Egypt nebezpečný není. Je to něco takového, jako kdyby byly demonstrace na Václavském náměstí a někdo se ptal, jestli se mají lidé bát jet na jižní Moravu nebo do Beskyd,“ prohlásil Jan Papež, místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR.

  • Egyptská armáda ukončila roční vládu islamistů, která destabilizovala zemi a vyvolávala stále silnější odpor opozice. Poté, co byl Mursí zbaven funkce, přebírá exekutivní pravomoci prozatímní vláda. Prozatímní hlavou státu je předseda egyptského ústavního soudu Adlí Mansúr. USA a EU vyzývají Egypt k rychlému návratu k demokratické vládě.
  • Češi strávili loni v Egyptě celkem 238 tisíc dovolených. Řadí se tak na šestou příčku nejpopulárnějších destinací tuzemských turistů.