Většina Američanů nemá pas, prodloužené víkendy tráví v USA

New York - Na první pohled by se mohlo zdát, že Američané jezdí hodně po světě. Je to ale spíš zdání dané tím, že jich je 300 milionů. Ve skutečnosti jich do zahraničí zase tolik nezamíří. Rozmanitou přírodu z celého světa mají totiž v jedné zemi. Navíc jsou vlastenci. Dvě třetiny Američanů tak ani nemají cestovní pas.

Nikde jinde turisti neutratí tolik jako v New Yorku. Není sice nejdražší, ale patří mezi nejnavštěvovanější. Jeden z Newyorčanů na to jde opačně. Chce přimět Američany, aby sami jezdili víc do zahraničí. Stíny mezi mrakodrapy mění za slunce po většinu roku. „Nemám blog o tom, co dělám. Bloguju o tom, jak můžete vy dělat to co já. A to je, myslím, velmi důležitý rozdíl,“ řekl cestovatel Matthew Kepnes. 

Američané mají většinou dovolené málo

Jeho cestovatelský portál se stal jedním z nejlépe hodnocených v celé Americe. V zemi, v níž Kepnes vybočuje už jen tím, že jezdí ven. „Nemáme moc dovolené. Většinou dostanete tak dva týdny ročně, když jste v práci déle, tak tři, když začínáte, tak třeba jen jeden. Takže nedostatek času je problém,“ konstatoval Kepnes. 

Reportáž Martina Řezníčka o dovolené v USA (zdroj: ČT24)
Bryce Canyon působí jako zkamenělé město
Zdroj: ČT24/Vladimír Klimsa

Američani jsou spíš dovolenkáři než cestovatelé. Miliony lidí se přesouvají z měst na prodloužené víkendy. „Mnoho z věcí, které bychom dělali v cizině, můžeme dělat tady na svém dvorku,“ uvedl jeden z prázdninových návštěvníků. 

  • Z Kalifornie do New Yorku je to jako z Madridu do Moskvy. Mluví se tu ale stejně a platí se stejně. Američanovi se ve městě, které nezná večerku, dostane všech světových kultur.