Uzbekistán: Kopule mešit, žár pouště i horské ledovce

Uzbekistán - Podivuhodná země s pouští a horami, tisíce let starými památkami, ale i moderní architekturou. Jedna z nejrychleji se rozvíjejících ekonomik světa, k čemuž přispívá také zvyšující se turismus. Pojďte se podívat na zemi, která má jako národního hrdinu Amira Timura, jednoho z největších tyranů lidské historie. Na zemi, kterou proudilo nejen zboží po Hedvábné stezce, ale také všechny vědomosti a znalosti mezi Východem a Západem.

Hlavní město Taškent se rozkládá v širokém údolí řeky Čirčik na západním předhůří Ťan-Šanu. Jeho stáří se odhaduje přibližně na 2 200 let. Kdysi byl významným tržištěm na severní větvi Hedvábné stezky, teď je největším městem Střední Asie s 2,3 miliony obyvatel. Jeho moderní dějiny se začaly psát v roce 1865, kdy ho ovládli Rusové a s celým tehdejším Turkestánem připojili k carskému impériu. V roce 1930 se pak stal hlavním městem Uzbecké sovětské socialistické republiky a od roku 1991 je metropolí nezávislého Uzbekistánu.

Taškent na první pohled působí jako moderní metropole, naprosto jinak než ostatní památná místa Uzberkistánu, a tak, pokud se chcete seznámit s minulostí, je potřeba zavítat do Národního historického muzea. Jsou tu k vidění pozůstatky Fergantropa, člověka žijícího 1,5 milionů let před naším letopočtem a archeologické nálezy z období šíření helénské kultury. Z druhého tisíciletí před naším letopočtem pochází magický amulet s dvojitým hadem, který symbolizuje protiklady – dobro a zlo a nechybí ani nálezy dokládající mísení kultur východu i západu na území dnešního Uzbekistánu, mezi nimiž nechybí ani buddhismus.

Na území Uzbekistánu byl ve 2. století před Kristem rozšířen buddhismus jako státní náboženství za starověké Kušánské říše. Jsou doloženy kulturní vztahy se severní Indií. V 8. století následovalo období arabské expanze, doprovázené pozvolným šířením islámu, který vytěsnil starší kulty. Islám zde převládá dodnes.

  • Taškent, Uzbekistán autor: Pavel Adler, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/49/4850/484996.jpg
  • Taškent, Uzbekistán autor: Pavel Adler, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/49/4810/480918.jpg
  • Taškent, Uzbekistán autor: Pavel Adler, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/49/4810/480919.jpg
  • Taškent, Uzbekistán autor: Pavel Adler, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/49/4850/484997.jpg

K moderním dějinám Taškentu patří velká přírodní katastrofa       

26. dubna 1966 zničilo Taškent silné zemětřesení, které vypuklo v 5 hodin, 23 minut. Otřesy o síle téměř 7 stupňů Richterovy stupnice srovnaly se zemí přes dva miliony metrů čtverečních obývané plochy a o střechu nad hlavou připravily na 300 tisíc obyvatel města. S pomocí ostatních svazových republik byl Taškent znovu vystavěn za 3,5 roku. 

Jediným historickým náměstím města je tak Chast Imom s duchovním muslimským centrem Uzbekistánu a mešitou Chozreti imám, dokončenou v roce 2007. Naproti ní je stará Barakchánova medresa (náboženská škola založená při mešitě) z roku 1550 a stejně stará medresa Moji Muborak s expozicí starých manuskript, mezi nimiž vyniká originál gigantického koránu chalífy Usmána z roku 644. 

Středoevropana osloví zejména trhy

V parku na břehu řeky Čirčik je možno navštívit moderní budovu muzea represí, které ale dnešní obyvatele Taškentu vůbec nezajímají. Tak jako dříve, i nyní se musí především postarat o běžné živobytí, a tak za nákupy míří třeba do ohromného tržiště Čorsu, které bylo postaveno na místě historické budovy, zničené zemětřesením. K dostání je zde prakticky cokoliv. Nejoblíbenější pochutinou je podle všeho sušené ovoce a hned pak oříšky, často pražené s cukrem. Typickým artiklem jsou i zeleninové saláty včetně u nás prakticky neznámého mrkvového salátu s pikantně orientální chutí. Čorsu je svět sám pro sebe a jeho návštěva má pro středoevropana velké kouzlo.

Roman Masařík, velvyslanecký rada:

„Mnozí lidé v České republice si myslí, že Uzbekistán jsou jenom turistická místa, jako je Samarkand nebo Buchara, mezi nimi je jenom poušť a občas nějaká ta jurta. Ale Uzbekistán dnes patří k nejrychleji se rozvíjejícím ekonomikám světa a k tomu také přispívá zvyšující se turismus. A my jako Češi jsme moc rádi, že sem začaly létat před 2,5 lety ČSA, což považujeme za velký úspěch a samozřejmě nás to zavazuje k tomu, aby vztahy mezi Českou republikou a Uzbekistánem zůstaly nadále stabilní a aby se nadále rozvíjely.“

Dobrá dopravní infrastruktura i příjemné parky, to jsou další důvody, proč pobýt v Taškentu alespoň na jeden den při putování touto podivuhodnou zemí. 

Taškent (zdroj: ČT24)

Kaškadarjinský kraj, aneb rodiště největšího tyrana všech dob

Na jihu Uzbekistánu se kolem řeky Kaškadarji rozkládá stejnojmenný kraj. Jestliže je Uzbekistán málo navštěvován turisty, tento kraj leží zcela mimo turistické trasy a na pobíhající turisty s fotoaparáty nenarazíte. Nicméně město Šachrisabz, rodiště jednoho z největších tyranů všech dob Amira Timura, je významným poutním místem, kam míří lidé z celé země. Ačkoliv Timur při svých výbojích nechal za sebou odhadem neuvěřitelných až 17 milionů mrtvých, což je 5 procent tehdejší světové populace, dnešní Uzbekové ho hodnotí jako jednu z největších historických osobností, která se zasloužila o rozšíření jejich státu. 

Šachrisabz a jeho jedinečné památky byly sice v roce 1980 zapsány na seznam světového kulturního dědictví UNESCO, ovšem na své objevení zahraničními turisty teprve čekají. Možná za to může i značná odlehlost a náročná cesta přes horské sedlo Tachtokorača, kterým se ve výšce 1 700 metrů nad mořem překonává pohoří Zaravšan. Ale i tak zde místní horalé denně postávají u silnice, vyhlížejí příchozí a nabízejí své výrobky z ovčího mléka, sušené ovoce a horské bylinky. 

  • Jezero Čarvak, Uzbekistán autor: Pavel Adler, zdroj: ČT24
  • Jezero Čarvak, Uzbekistán autor: Pavel Adler, zdroj: ČT24

Chceš-li něco vědět o mé moci, podívej se na tyto stavby 

Turisty vítá gigantická Timurova socha, která nepřehlédnutelně dominuje parku před zbytky jeho ohromného paláce Oksaroj, což se dá přeložit jako „bílý palác“. Jediné, co z něj zbylo do dnešních dní, jsou zbytky brány. Když Španělský vyslanec González de Clavijo v roce 1404 Timura navštívil, vylíčil jeho palác jako zázrak lidského umu, jemuž se nevyrovnají žádné paláce evropských panovníků. Tvořilo ho několik nádvoří, jejichž povrch byl vyložen bílými mramorovými deskami a zdi budov byly obloženy barevnými a také zlacenými dlaždicemi. Timur nechal na bránu, vysokou původně 70 metrů, umístit nápis: „Chceš-li něco vědět o mé moci, podívej se na tyto stavby“. Ovšem i v případě paláce Oksaroj platí, že všechna sláva, polní tráva. Timurovi následovníci již o něj neměli valný zájem, a tak se postupně od 16. století změnil ve zříceninu.

Karši, město protkané zavlažovacími kanály

Metropolí kraje je Karši, převážně moderní město protkané zavlažovacími kanály, odvádějícími vodu z již téměř vyschlé řeky Kaškadarji. Přes její široké koryto vede most z pálených cihel z 2. poloviny 16. století, který ústí do historického centra s Odinovou mešitou. Ta se již dnes opět skví ve své původní kráse, neboť byla v nedávné době opravena. Za Sovětského svazu zde bylo obávané vězení pro politické odpůrce, prosazující samostatnost Uzbekistánu.

„Odinova mešita byla postavena na konci 14. století a její stavbu podle tradice přikázal sám vládce Amir Timur. Ten totiž ve zdejší pevnosti přečkal se svým vojskem zimu v letech 1385 - 86,“ řekla průvodkyně Gulnara Achonova.

Mešita opět slouží svému náboženskému poslání, a tak jen malé muzeum připomíná období, na které by mnozí raději zapomněli. Na prostranství před mešitou se pak dochovala stará cisterna, zvaná zde sordoba. Ve středověku to bylo klíčové místo – jediný zdroj pitné vody. Plnila se vodou z deště nebo tajícího sněhu, nebo se sem přiváděla potrubím z nedaleké řeky. Na karavanních cestách mezi Amudarjou a Syrdarjou vzniklo 44 podobných cisteren. 

Metropole Amira Timura - Samarkand

Samarkand, je druhé největší město Uzbekistánu. Na přelomu 14. a 15. století bylo metropolí obrovské říše dobyvatele Amira Timura. Jeho ukořistěné bohatství, a stavitelé z porobených zemí, to byl základ nevídaného mixu orientální architektury. Samarkand si tak podmaní každého, kdo se s ním blíž seznámí.

Na severu se nachází další starodávné město - Buchara. S rajskou zahradou, kde se ukrývá nejkrásnější palác bucharských emírů. Kdysi ho prý postavili na místě, kde vydrželo nejdéle ležet čerstvé skopové maso. Zní to trochu podivně, ale tak to prý velela stará tradice. Dnes Buchara zažívá tak dlouho očekávané období klidu a jejích 457 památkově chráněných objektů bylo v devadesátých letech zapsáno na seznam UNESCO.

Velké území země pokrývá nehostinná poušť. Jmenuje se Kyzylkum a její název v češtině doslova znamená Červené písky. Má těžko představitelnou rozlohu 298 000 km², což z ní činí 11. největší poušť na světě. 

  • Samarkand, Uzbekistán autor: Pavel Adler, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/49/4850/484998.jpg
  • Samarkand, Uzbekistán autor: Pavel Adler, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/49/4810/480914.jpg
  • Samarkand, Uzbekistán autor: Pavel Adler, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/49/4810/480917.jpg
  • Samarkand, Uzbekistán autor: Pavel Adler, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/49/4810/480915.jpg

Uzbekistán je vnitrozemský stát v centrální Asii. Jeho sousedy jsou Afghánistán na jihu a státy Kazachstán, Kyrgyzstán, Tádžikistán a Turkmenistán. Uzbekistán je pětkrát větší než Česko a žije v něm na 30 milionů obyvatel. Byl jednou ze svazových republik Sovětského svazu; nezávislost získal při jeho rozpadu roku 1991.