Kde najít v horku chládek? Kryokomora nabízí minus sto stupňů

Praha – Pokud máte již po krk neustálých veder, možnost ochlazení nabízí tzv. kryokomora. Tam totiž zájemce může pobýt v teplotě kolem minus sta stupňů Celsia, což má podle některých velmi dobré dopady na zdraví a celkovou fyzickou kondici. Ti, co tento zážitek již vyzkoušeli či dokonce do polária chodí pravidelně, tvrdí, že z umrznutí člověk rozhodně obavy mít nemusí a pobyt v mrazivých teplotách má naopak relaxační a regenerační účinky.

Polárium, nebo také kryokomora, je moderní mrazící zařízení, ve kterém je v suchém prostředí udržována stabilní teplota od minus sto deseti do minus sto třiceti stupňů Celsia. Mráz je absolutně zbavený vlhkosti, proto člověku neublíží. Celotělová chladová terapie je založena na krátkodobém působení extrémně silného mrazu na lidský organismus. „Povrch těla se schladí na dva až osm stupňů, přičemž jádro těla zůstává stále stejně teplé,“ vysvětlil majitel kryocentra Ivo Pultr. Uvnitř kryokomory totiž člověk pobude pouze dvě až čtyři minuty.

V parných dnech je pobyt v kryokomoře vhodný zejména pro lidi trpící astmatickými problémy či chronickým zánětem průdušek. „Když oni vdechnou studený vzduch, tak se v plicích roztáhne a dojde k okysličení a celkově se zlepší průchod plicním řečištěm,“ podotkl Pultr. Zároveň upozorňuje zájemce, že kryokomora není chladnička. „Člověk nemůže přijít rozpařen, musí se schladit, aby nebyl zpocen. Jakýkoliv pot nebo vlhkost by mohly vést k omrzlinám,“ zdůraznil.

Miroslav Bernard v kryokomoře
Zdroj: ČT24/Luboš Pavlíček

Filip Dvořák, mistr Evropy v kanoistice

„Do kryokomory chodím, kdykoliv mohu. Pro mě je primární důvod regenerace po tréninku, ale velice se mi to osvědčilo také v případě akutních problémů, jako jsou natažené svaly (…) Ten chlad tělo krásně prokrví, svaly se aktivují a mohou být připraveny na výkon.“

Pokud má člověk zájem o pobyt v kryokomoře, musí nejprve vyplnit základní zdravotní dotazník. Jeho tlak zároveň nesmí být příliš vysoký. Klient polária pak nejprve stráví dvacet vteřin v místnosti, kde se teplota pohybuje kolem minus čtyřiceti stupňů. Poté vstoupí do samotné kryokomory a při teplotě kolem minus sto dvacet stupňů zde stráví dvě až čtyři minuty v závislosti na tom, zda je začátečník, nebo chladovou terapii podstupuje opakovaně. „Lidé se vevnitř pohybují volně, neměli by zůstat strnule stát, ale vyhnout by se měli prudkým pohybům rukama,“ uvedl. Tím ale procedura nekončí. Bezprostředně na pobyt v mrazivých teplotách navazují různé aktivity. V tělocvičně pod dohledem pak ti, co absolvovali chladovou terapii, cvičí na rotopedu či běžkách.

Jak funguje kryokomora? (zdroj: ČT24)