Pivo v zeleném srdci Nizozemska nese českou stopu

Bodegraven - Zelené srdce Nizozemska je oblast zcela obklopená městskou zástavbou, zejména pak městy Amsterdam, Utrecht, Rotterdam a Haag. Toto území, ležící přibližně 6 metrů pod úrovní moře, se nikdy kvůli spodní vodě pro souvislou zástavbu a rozvoj měst nehodilo. Nebýt větrných mlýnů, které pomáhají odvodňovat místní louky, člověk by se tady asi nikdy neusadil. Místo toho se v místních bažinách od pradávna těžila rašelina a dařilo se tady zemědělství. V současné době se poklidné bijící Zelené srdce stává místem odpočinku obyvatel okolních měst. Kdo by čekal, že tady narazí na českou stopu?

Přesně uprostřed leží městečko Bodegraven. Od každého z velkých holandských měst je vzdáleno 30 kilometrů. A kromě vynikajícího sýra, který se v této oblasti vyrábí, vždyť slavná Gouda, město, které dalo jméno skvělému sýru, se nachází jen pár kilometrů daleko, tady můžete narazit i na další potěšení pro vaše chuťové pohárky. Nachází se tu totiž pivovar, který se specializuje na netradiční piva jak spodního, tak svrchního kvašení, taková, která normálně v obchodě nekoupíte. Originalita piv začíná už jejich názvy, třeba „Do dna“, nebo „Oheň a plamen“.

„Začínal jsem doma s hrncem na sporáku, to je ale už před dvaceti lety. Tenkrát jsem nemohl sehnat práci, jsem vyučený technik telekomunikačních zařízení, absolvoval jsem asi tak sto pohovorů denně, až jsem narazil na malý pivovárek, kde mě vzali, a tak jsem začal vařit pivo. Pak jsem si postavil svůj vlastní minipivovárek a všechno se rozběhlo tak rychle, že to už není minipivovárek. Používáme teď vysoce sofistikované moderní zařízení, které pochází z Česka. Nechali jsme si to vyrobit přesně na míru, abychom v tom ta naše šílená piva mohli dobře vařit,“ popsal zakladatel a spolumajitel pivovaru Menno Olivier.

Pivo s názvem "Do dna"
Zdroj: ČT24

Původně se pivovar nacházel v budově starého mlýna. Brzy mu ale tento prostor začal být těsný, a tak si v sousedství postavil novou budovu, do které přestěhoval kompletní výrobu. Mlýn teď slouží jako restaurace a prodejna piv z produkce malých pivovarů. Dřív se v něm skladoval i slad. „Používáme slad z celého světa, od světlého po tmavý, čokoládový slad, který je tak pražený, že je až téměř spálený. Slad je nejdůležitější pro charakter a barvu piva,“ dodal Olivier. 

Pivovar (zdroj: ČT24)

Pokud Vám nebude stačit ochutnávání místního piva v restauraci, můžete se zúčastnit prohlídky pivovaru s odborným výkladem. A opět narazíte na českou stopu. "Chmel je nejdražší přísadou při vaření piva. Kilogram se pohybuje v cenách od 6 až do 50 EUR. Pro nás je chmel zásadní, při vaření ho spotřebujeme opravdu hodně. Používáme takřka výhradně český chmel. Kupujeme ho nejčastěji ve dvou různých formách, buď jako sušený lisovaný, nebo jako mletý, lisovaný do formy granulí. 

Pivovar funguje i jako chráněná dílna

Pivovar ročně vyprodukuje 3 tisíce hektolitrů piva. Sortiment je velmi pestrý, najdete tu na 18 různých druhů piva. Většina pivovarů v Nizozemsku vaří většinou 3 až 5 druhů. Na takové množství už majitelé samozřejmě nestačí sami. Pivovar funguje jako chráněná dílna a zaměstnává lidi s lehkým mentálním postižením.

Specialitou pivovaru jsou piva, která zrají v sudech, v nichž předtím už nějaký alkohol ležel, například v sudech po whisky nebo po portském. „Nejméně je to kolem 3 měsíců, nejdéle pak rok a víc, prostě dokud není správně uzrálé a vhodné ke konzumaci,“ popsal majitel. 

Nutno podotknout, že některá piva jsou pro našince zcela nepoživatelná, jejich chuť je tak silná, netradiční a šokující, že se až jeden diví, že se to ještě vůbec může nazývat pivo. Pokud tedy máte rádi tento nápoj a nebojíte se experimentovat, vydejte se do městečka Bodegraven v Nizozemsku. A připravte se na to, že něco takového jste ještě nepili.

Zelené srdce Nizozemska
Zdroj: ČT24