Francouzi svou kuchyni milují, v ulicích teď nabízí zdarma delikatesy

Paříž - Francouzi napříč celou zemí oslavují jídlo. Zdarma se o tom může přesvědčit každý, kdo prochází kolem jedné z ochutnávek v ulicích. Ruku nad třídenním kulinářským svátkem drží vláda. Lidem chce připomenout proslulou francouzskou gastronomii coby národní hodnotu a také upozornit, že představuje i bohatý zdroj pracovních míst.

První den svátku gastronomie byl zaměřený hlavně na děti. Pro ty z problematických čtvrtí uspořádaly charitativní organizace program v magickém prostředí muzea venkovských poutí. „Jsou to děti, které nemají příležitost objevit všechny finesy francouzského kulinářského umění. Slavnost gastronomie znamená objevování chutí, ale taky výchovu k chuti,“ uvedl ředitel charitativní organizace Cesta dítěte Michel Franza.

Na děti čekal v muzeu i slavný cukrář Philippe Conticini. Ukázkou přípravy jedné ze svých dobrot se v malých divácích snažil probudit lásku k vaření. Právě vaření by totiž mohlo být pro děti jednou z cest do budoucna. Francouzská gastronomie zaměstnává desetitisíce lidí a na rozdíl od jiných odvětví zase tolik nestrádá.

Na slavnosti se podílí špičkoví šéfkuchaři z celé Francie. Výsledkem je 27 receptů od 27 špičkových šéfkuchařů z 27 regionů. Příprava každého z nich vyjde jen na pět eur na hlavu. Vláda je nechá veřejně přístupné ještě dlouho po skončení slavnosti.

Francie ožila svátkem gastronomie (zdroj: ČT24)