V technickém muzeu mohou lidé obdivovati i vaši starou ledničku

Praha - Národní technické muzeum v Praze mělo pestrý víkend, návštěvníci sem totiž nosili své vysloužilé elektrospotřebiče, které by se v budoucnu mohly objevit ve stálé expozici Technika v domácnosti. Takzvaný recyklační víkend připravilo Národní muzeum ve spolupráci se společností Elektrowin tento víkend poprvé, pokud ale už teď v duchu probíráte obsah svého sklepa, můžete se těšit na další víkend, kdy budete mít šanci, že právě váš spotřebič bude vybrán do sbírky muzea.

Během víkendu přinesli návštěvníci do muzea zhruba 100 předmětů, od žehliček a fénů až po ledničky, včetně dvou elektrických kompresorových ledniček ze třicátých let, nebo třeba rádio z let dvacátých. „Máme jasná kritéria, doplňujeme tematické řady pro dokumentaci jednotlivých desetiletí,“ řekla k výběru spotřebičů pro expozici kurátorka sbírky Technika v domácnosti Lucie Střechová. Šanci na zařazení spotřebiče do sbírky zvyšují také materiály dokumentující historii spotřebiče jako originální balení, návody, účtenky nebo i reklamní letáky k danému spotřebiči.

  • „Akci bychom rádi někdy na jaře zopakovali, aby si lidé zvykli přinášet věci do muzea,“ řekla kurátorka Lucie Střechová s tím, že předměty, které muzeum nevyužije, budou ekologicky zrecyklovány.

Expozice Technika v domácnosti patří k nejstarším sbírkám Národního technického muzea, její exponáty muzeum doplňuje už od roku 1908. „Máme okruh pravidelných dárců, ale oslovují nás i lidé, kteří likvidují domácnosti po babičkách,“ vysvětlila Střechová, jak muzeum získává předměty do sbírky dnes a dodala, že chybějící kousky je často také možné sehnat na internetových aukcích a stále také u klasických starožitníků. Muzeum takto shání například elektrospotřebiče značky Tatra, která je jinak známá spíše jako výrobce nákladních aut. „Paradoxně nám nejvíce chyběly předměty z 80. a 90. let, které jsme doplnili právě touto akcí,“ dodala kurátorka.

Rozhovor s Lucií Střechovou (zdroj: ČT24)