Zájezdy do Egypta o desetinu levnější, letadla jsou plná

Praha - Ceny zájezdů do Egypta meziročně klesly o desetinu, zájem turistů zůstává velký. Včera navíc české ministerstvo zahraničí zmírnilo své varování před cestami do Egypta. Ze seznamu míst, kam nedoporučuje jezdit, odebralo letoviska u Rudého moře. Protesty v zemi jsou tento měsíc mnohem klidnější. Cestovní kanceláře tak očekávají, že se poptávka po této destinaci ještě zvýší.

„Zájezdy do Egypta jsou o deset procent levnější v meziročním srovnání. Vzhledem k tomu, že v Egyptě je nyní hlavní turistická sezona, je ze strany cestovatelů o tuto destinaci zájem,“ uvedl marketingový ředitel Čedoku Tomáš Brejcha.

Za levnějšími zájezdy stojí hlavně snížení cen ze strany egyptských hoteliérů. „Do aktuálních prodejních cen plně promítáme akční slevy poskytované hotely. Díky nim je cena zájezdu pro klienta oproti stejnému období loňského roku v průměru levnější cca o deset procent,“ potvrdila Pavlína Pešová z FIRO-tour. 

České ministerstvo zahraničí včera zmírnilo své varování před cestami do Egypta, který byl v minulých týdnech především ve velkých městech zachvácen demonstracemi a nepokoji. Ministerstvo původně nedoporučovalo cestovat do celé země, nyní z tohoto varování vyňalo letoviska u Rudého moře, kde je bezpečnostní situace o poznání klidnější. 

Jan Papež, mluvčí asociace cestovních kanceláří ČR:

„Je to spíše psychologická úleva, především pro lidi, kteří chtěli k Rudému moři, ale zvažovali, zda mají jet přes varování ministerstva. Provoz už byl obnoven a letadla létala plná, to znamená, že trh si s tím poradil po svém. Jsme rádi, že ministerstvo začalo věc vnímat realističtěji.“

„Předpokládáme, že po včerejším prohlášení ministerstva zahraničních věcí bude nárůst prodejů ještě větší,“ dodala Pešová. MZV v letoviscích u Rudého moře nedoporučuje podnikat turistické výlety mimo turistické resorty. I nadále česká diplomacie varuje před jakýmikoli cestami do severní části Sinajského poloostrova včetně turistického letoviska Taba. 

„Po bouřlivých letních měsících se bezpečnostní situace v zemi opět relativně zklidňuje a je pod kontrolou vládních ozbrojených složek. S výjimkou rudomořských letovisek (např. Marsa Alam, Hurghada, Šarm al-Šajch) MZV doporučuje cestovat do Egypta pouze v odůvodněných případech (obchod, studium), nedoporučuje však individuální ani organizovanou turistiku,“ uvedl Černínský palác ve svém prohlášení.  

V Egyptě je 2 000 Čechů, poznávací zájezdy se zatím nekonají

V Egyptě u Rudého moře je podle mluvčího asociace cestovních kanceláří v současnosti necelých 2 000 Čechů. „Předpokládáme, že plný provoz bude obnoven do půlky října,“ řekl Papež. Poznávací zájezdy do Egypta zatím nechystá žádná cestovní kancelář. „Ta místa zatím nejsou bezpečná, abychom si dovolili tam klienty posílat,“ dodal Papež.  

Kromě ojedinělých protestů studentů v uplynulých dnech panuje ve velkých egyptských městech klid. Dočasná vláda, která se ujala moci po svržení Muhammada Mursího, se nyní snaží zemi co nejdříve dostat k parlamentním a prezidentským volbám. Základem je rovněž vytvoření nové ústavy, na které pracuje padesátičlenná skupina expertů. Jak oznámil jejich mluvčí, obnovený základní zákon země by měl být hotový na začátku listopadu. Volby by se pak mohly uskutečnit příští rok v únoru.