Soul alias vůně Itálie ve východní Asii

Soul - Hlavní město Jižní Koreje je nejdůležitějším politickým, ekonomickým a kulturním cetrem země. Milovníci korejského umění, architektury, historie a přírody se ale nejspíš shodnou: jídlo je velkou a pro mnoho návštěvníků i tou hlavní atrakcí Soulu.

Jídlo je totiž opravdu všude. Korejský oběd typicky obsahuje množství různých příloh plných rozmanitých a vyvážených chutí a vůní. Kuchyně je navíc mimořádně zdravá a typicky pomalá – tedy přesný opak fastfood restaurací. 

Korea je z kulinářského hlediska pro Asii totéž, co pro Evropu třeba Itálie. Korejci jsou velcí milovníci jídla, kteří si zakládají na používání čerstvých surovin. Kultura stolování si v Koreji zakládá na mnoha chodech, u kterých se schází větší společnost. A jak konzumaci, tak přípravě pokrmů je věnována náležitá péče a dostatek času. 

Chilli kam se podíváš

Podobně jako u většiny sousedních asijských zemí, i v Koreji platí za základní pokrm vařená rýže. Typická korejská jídla se na první pohled podobají japonským, nicméně jejich chutě jsou daleko výraznější - hlavně díky bohatému využití chilli papriček a různých fermentovaných druhů zeleniny. 

Korea je rozdělená na mnoho regionů, každý s rozdílným stylem vaření a větším či menším důrazem na vegetariánskou stravu. Přesto jsou „tteokbokki“ – měkké rýžové koláčky vařené ve žhavé sladké chilli omáčce – asi tou vůbec nejmilovanější pochoutkou po celé Koreji. 

Další specialitou korejské buddhistické kuchyně je „bugak“, neboli různé druhy zeleniny smažené v těstíčku. „Tady to jsou obalované listy lopuchu, kamélie a chryzantémy a dobré jsou pak také sladké brambory a krab,“ popisuje svou nabídku jídel majitel stánku s občerstvením. 

Odborníci tvrdí, že je korejská kuchyně skutečným pokladem světové gastronomie. Jelikož vychází hlavně ze zeleniny a není příliš kalorická, je poměr lidí s nadváhou a obézních v Koreji údajně vůbec nejnižší ze všech rozvinutých zemí. Chilli se však příliš nešetří, a tak je jídlo v Koreji prý jedno z nejostřejších na světě - hned po thajské kuchyni.

Soul (zdroj: ČT24)