Češi dávají přednost relaxaci před turistikou

Praha - Atraktivita pěší a poznávací turistiky v Česku letos dál klesá, Češi naopak více jezdí na výlety relaxovat. Lidé letos více preferují jednodenní výlety. Spokojenost turistů s dovolenou v tuzemsku stoupla na 65 procent. Vyplynulo to z průzkumu agentury CzechTourism, který zpracovala společnost Ipsos.

Spokojenost českých turistů se službami při dovolené v tuzemsku se v meziročním srovnání zvýšila, 65 procent respondentů uvedlo, že byli velmi spokojeni, loni v létě to bylo 59 procent. Nejvyšší spokojenost s dovolenou panuje na jižní Moravě a v jižních Čechách.

Ubylo návštěvníků, kteří přijíždějí do turistických destinací z více než stokilometrové vzdálenosti. „Přibylo lidí, kteří jezdí na jednodenní výlety, poklesl podíl návštěvníků, kteří přespávají v hotelích,“ uvedl Michal Straka ze společnosti Ipsos. Častěji naopak Češi vyrážejí na kratší výlety do 20 km.

Na dovolenou jezdí 74 procent turistů autem, 11 procent vlakem a šest procent linkovým autobusem. Vlastním vozem nejčastěji jezdí na Šumavu a Vysočinu, vlakem pak do Prahy na střední Moravu.

Čím dál tím více návštěvníků cestuje za relaxací, její popularita se od roku 2010 zvýšila z 22 na 31 procent. Klesá naopak atraktivita poznávací turistiky, tu preferovalo před třemi roky 58 procent turistů, letos už 49 procent. Poznávací turistika ale stále zůstává nejoblíbenější aktivitou českých turistů při tuzemské dovolené.