Jak vzniká v ČT adventní kalendář?

Praha - Tak trochu odlišný adventní kalendář, než na který jsme běžně zvyklí, připravila jako každý rok pro dětského diváka i Česká televize na svých webových stránkách déčko.cz. Děti si tak mohou zkrátit čekání na Ježíška s webovým adventním kalendářem podle grafického konceptu výtvarnice Lucie Lomové. Projekt v minulém roce zaznamenal veliký ohlas, a to nejen u dětí, ale i u dospělých. „Chceme dětem poetickým, tichým způsobem a trochu 'kouzlem' přiblížit adventní a vánoční zvyky, připomenout hudební a výtvarná díla, která se k tomuto období vztahují, a ukázat, že vznikají napříč žánry,“ představila virtuální (webový) kalendář ČT koordinátorka projektu Štěpánka Sunková.

Zejména pro děti, ale i pro hravé dospělé rodiče a dle ohlasů také pro babičky a dědečky se dnes otevřel Adventní kalendář České televize na adrese decko.cz/advent. Nechybí na něm ani vánoční komiks od autorky výtvarného provedení kalendáře Lucie Lomové. „Náš adventní kalendář má tu výhodu, že se nedá vymlsat, protože aktivity, které se příslušný den otevírají, tam samozřejmě potom zůstanou. A protože virtuální svět umožňuje jistá 'kouzla', může se náš kalendář na rozdíl od papírového 'hýbat', mluvit, hrát a nikdy z něj neubude,“ přibližuje možnosti internetového adventního kalendáře Štěpánka Sunková.

Zájem diváků o to, aby Česká televize v tradici adventních kalendářů pokračovala, dokládají i dopisy čtenářů, kteří si rádi i letos znovu pohrají a přitom si užijí právě onu „kouzelnou“ vánoční atmosféru:

Dobrý den, moje milá televize i všichni, kteří se staráte o nás, diváky, za malou chvilku nám začíná advent a já i moje děti netrpělivě čekáme, jestli budeme moct každý den „mlsat bonbonek“ z Vašeho milého adventního kalendáře 2013. Věříme, že ano. Jsme celí napjatí, co nás letos čeká. Přeji Vám krásně prožitý advent i Vánoce. Novákovi

Dobrý den, chci Vám poděkovat za nádherné zpracování adventního kalendáře. Očekáváme nový kalendář každým dnem, naše děti se již nemohou dočkat. Je to pěkné navození vánoční atmosféry, přála bych si, aby se z toho stala každoroční záležitost. Mnoho úspěchů a nápadů přeje Monika Slavínská s rodinou.

Dobrý den, rok utekl jako voda, kvapem se blíží vánoční doba. Nemůžeme se dočkat, až přijde adventní kalendář. Věříme, že bude opět  skvostný a adventní čas bude přeradostný. Předem děkují Adélka,Verunka, Anička, Lukášek,Tomášek a babička Jurákovi.

„Navazujeme na tradici, která běží, a spouštíme adventní kalendář. Je zaměřený na děti i dospělé, protože i oni tam naleznou řadu pěkných a zajímavých věcí. V kalendáři naleznou děti každý den jinou aktivitu,“ říká k adventnímu kalendáři Michaela Fričová, manažerka charitativních aktivit ČT.

Již tradičně najdou děti v kalendáři každý den jednu novou aktivitu – překvapení, která jim pomohou ukrátit adventní čas a těšení se na Ježíška. Na děti čekají již tradičně interaktivní hry, videa, pohádky a soutěže. Každý den mohou děti soutěžit o naše originální čokolády, jako novinku jsme připravili soutěž pro školy – třídy mohou soutěžit o speciální exkurzi do České televize. Nad projektem převzalo záštitu ministerstvo školství.