Čínský miliardář ve Francii koupil zámek, při obhlídce se u něj zřítil

Paříž - Na jihozápadě Francie se v pátek večer zřítil vrtulník s čínským miliardářem, který krátce předtím koupil v oblasti Bordeaux zámek z 16. století - Château de la Rivières - s přilehlým vinohradem. Vrtulníkem letěl na obhlídku zámku, podle svědků se zřítil do řeky Dordogne. Na palubě byli i miliardářův syn, předchozí majitel zámku James Grégoire a tlumočník.

Stroj pilotoval James Grégoire, který své vinařství Château de La Rivière prodal šestačtyřicetiletému čínskému podnikateli pouhý den před nehodou. Čínský miliardář Lam Kok vlastní hongkongskou skupinu Brilliant, která se zaměřuje na obchodování se vzácnými čaji a luxusními nemovitostmi. Na palubě byl také jeho dvanáctiletý syn a tlumočník.

Záchranáři okolo páteční půlnoci, před přerušením pátrání, nalezli trosky stroje a chlapcovo tělo. V sobotu od rána potápěči pátrali v řece po zbylých třech pohřešovaných. Policisté se psy mezitím prohledávali břehy v okolí místa, kde se podle očitého svědka vrtulník zřítil. Z vody se zatím podařilo dostat několik menších kusů plechu z pilotní kabiny a fotoaparát.

Nádvoří zámku Château de la Rivière
Zdroj: ČT24/Facebook

Koupě zámku byla dosud největší čínskou investicí do vinařství v Bordeaux

Vrtulník, který měl obletět asi 65 hektarů panství, se zřítil z dosud neznámých příčin. Tragický let měl být vyvrcholením oslav koupě, představující dosud největší čínskou investici do vinařství v regionu Bordeaux. Let si podle BBC na poslední chvíli rozmyslela miliardářova manželka se slovy, že se děsí vrtulníků. Na místo neštěstí včera dorazila i delegace z čínského velvyslanectví.

Čína je největším vývozcem vín z Bordeaux

Čínští investoři v posledních čtyřech letech koupili desítky francouzských zámků a Čína se nedávno stala největší vývozní destinací vín z okolí Bordeaux. „Před třemi lety sem jezdili someliéři z Číny a jen velmi málo turistů. Dnes je to naopak. Francie není jen o Paříži nebo Francouzské riviéře. Myslím, že oblast Bordeaux patří mezi top destinace,“ uvedla už dříve Laetitia Guix de Pinos, průvodkyně v oblasti Château Prieuré-Lichine. „Pro Hongkong je oblast Bordeaux velice důležitá. V naší zemi totiž roste obliba tohoto moku a stát se snaží podporovat tento byznys tím, že zrušil v roce 2008 daň z vína,“ podotkl Andrew Wong, tajemník pro obchod a hospodářský rozvoj.